Червената къща

Автор: Франческа Марчано
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 3

Издател Skyprint
Преводач Нели Раданова
Брой страници 376
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 392 грама
Размери 14x21
ISBN 9789543901128
Баркод 9789543901128
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Ако се опитваш да убедиш другите, че нещата са станали по определен начин, накрая и ти се убеждаваш, че наистина се е случило така. Но не можеш да направиш нищо: рано или късно истината излиза наяве. Искам да кажа, накрая може и да забравиш миналото, но после миналото си спомня за теб.

Когато на Алина Страда – най-младата от семейството – се пада тежката задача да затвори Червената къща завинаги, тя се озовава сред предмети и снимки, принадлежали на три поколения. Сред следите, оставени там от близките й, обичали и мразили тази къща и живели в нея като в убежище или в затвор. Сред спомени, някои избледнели от времето, други живи и болезнени, трети колебаещи се между действителност и измислица. Сред незададени от страх въпроси, чиито отговори Алина намира смелост да потърси. Въпроси около красивата й и загадъчна баба Рене - тунизийката, чието голо тяло все още живее в рисунката, направена от дядо й Лоренцо на фасадата на къщата в ужасната нощ, когато тя го напуска. Макар и скрита под пласт червена боя, петдесет години по-късно тя се появява избледняла след един проливен дъжд, сякаш за да напомни, че истината не може да се заличи и рано или късно излиза наяве..

Въпроси около майка й Алба, вечно бягаща от нещо и вечно търсеща нещо, с неудържимо егоистично желание за живот, готово да унищожи всеки, приближил се до нея. Тъжните въпроси около баща й, предпочел смъртта пред непоносимата мисъл да живее без Алба. И въпросите отнасящи се до нея и сестра й Изабела, почувствали се предадени от майка си и, може би, и от баща си. Свързани от обич и омраза, съюзници и съперници, независимо от всичко, те остават сестри, принадлежащи към едно семейство и изглежда, че кръвната им връзка е по-силна от всичко останало...

от Десислава / дата: 05 юли 2015

Хубава книга, без сладникава нотка! Една семейна история, в която има всички човешки чувства, които съпътстват повечето хора. Напомня ми на Дъщерята на пеперудите и Тайният живот на пчелите.

от Валерия Николова / дата: 10 юни 2015

Невероятна книга!

от sylvia / дата: 21 фев 2015

Книгата е литература от най-висока класа.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]


    Дебютният роман на италианската писателка Франческа Марчано 'Червената къща' е обсебваща и в същото време разтърсваща история-пъзел, в който са наредени еклектично частиците на всеки един от семейство Страда. Тази история сама по себе си е разказана с изключителен майсторски финес, който потапя напълно читателя в меланхоличните и мирни дни на Италия преди Втората световна война.
Главният наратор е Алина Страда, на която се пада нелеката задача да ни разкаже и приведе в различните етапи на къщата - от самото й създаване, до превръщането й в основен смислов битиен център-убежище на съкрушените й от житейските битки роднини, чак до затварянето на къщата.
     Героинята ни превежда през историята на своя род, която още от самото начало е белязана с лъжи, дълбоко пазени тайни, сякаш стените в къщата са пропити с този колоритен пъзел от спомени, които никой повече не иска да съпреживява и изпитва.
     Трите поколения, живели и оставили своята същност в къщата, не са забравени, а техните житейски несгоди биват умело разобличени пред читателя от Алина, започвайки с рисунката на красивата си баба-тунизийка Рене, направена от дядото на Алина - Лоренцо, в нощта, в която Рене окончателно ги напуска.
Всеки от роднините на главната героиня буквално граби с пълни шепи от съкровищницата на живота, докато настъпва войната. Тогава къщата от желан пристан за кратка почивка от бурния свят, се превръща в единственото сигурно и духовито убежище от жестоката военна действителност.
     'Червената къща' е разтърсваща книга за обратите на живота, красноречивите съдби на три поколения и непроменеността на едно отличаващо се със своята собствена атмосфера място в покрайнините на северозападна Италия, чиито спомени и случки оживяват, разкривайки на читателя своите мощ и характер.
 

Венцислав Костадинов, Хеликон - Габрово

В основата на сюжета на един от най-силните съвременни италиански романи са историите на три поколения на едно семейство, които се пресичат в Червената къща, свидетел на любовта и омразата на Лоренцо, Рене, Алба, Оливиеро, Избаела и Алина, сплетени във възел и достигали винаги до тъжен край – раздяла, смърт, убийство, затвор и предателство…


Всичко започва със загадката около красивата и тайнствена тунизийка, напуснала къщата, мъжа си и тригодишната си дъщеря, но „живееща“ непрекъснато в нея чрез образа на голото си тяло, нарисувано от Лоренцо на фасадата й. После идват въпросите около Алба, изоставена от майка си Рене на три години, обзета от егоистично желание да се махне от къщата и да живее друг живот, в който съсипва всеки, доближил се до нея. Историите на Изабела и Алина, които независимо от всичко, остават сестри, принадлежащи към едно семейство и изглежда, че кръвната им връзка е по-силна от всичко останало.
Червената къща” е едновременно историята на семейство Страда и историята на Италия от тридесетте години на XX век до наши дни и мълчанието, което обгръща образа на загадъчната Рене, е и мълчанието, зад което са скрити други истории на семейството, станали и ставащи на фона на събитията в Италия. Сякаш лъжата, измяната и предателството се предават в това семейство и надхвърлят личните отношения, за да се видят отразени в седемдесет години от историята на страната.
Франческа Марчано създава хипнотичен свят на страсти и любов за неразрушимите семейни връзки, който кара читателя да се замисли за собствената си история и да погледне дълбоко в себе си, за да разбере… „Червената къща” е роман за гласа на гласа на кръвта, който не може да бъде заглушен и от най-страшни и привидно непростими неща. За премълчаните „заради доброто на децата“ истини, които изкривяват поколение след поколение онези, които не смеят да питат от страх от отговорите, а накрая всеки стига до собствена истина, оставаща единствената валидна.

от Хеликон