Легенда за Сигурд и Гудрун

Автор: Дж. Р. Р. Толкин

Коментари: 9

Издател Сиела
Преводач Ангел Игов
Брой страници 336
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български, английски
Тегло 612 грама
Размери 16x23
ISBN 9789542814559
Баркод 9789542814559
Категории Фантастика, фентъзи. Хорър, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Под редакцията на Кристофър Толкин

*билингва издание
През 2009 г. – 35 г. след смъртта на фентъзи писателя Дж. Р. Р. Толкин бе публикувана неговата последна и неизвестна досега книга Легенда за Сигурд и Гудрун. Написана е в периода на 20-те и 30-те години на ХХ век, когато Толкин преподава англосаксонски в Оксфордския университет. Макар Легенда за Сигурд и Гудрун да е написана двайсет години преди да завърши трилогията си за Властелинът на пръстените, Кристофър Толкин, син на писателя, я намира в архива на баща си едва преди няколко години. Книгата представлява поетична интерпретация за северните разкази за вьолсунга Сигурд и падението на нифлунгите (нибелунгите).

Първата поема се нарича „Сага за вьолсунгите” и съдържа 339 стиха по 8 реда и разказва за великия герой Сигурд, който посича дракона Фафнир и му отнема съкровището, а втората – „Песен за Гудрун” – се състои от 166 стиха и пресъздава съдбата на Гудрун след смъртта на Сигурд, женитбата й с краля на хуните Атли, за смъртта на братята й и нейното отмъщение.

Като общо въведение към „Старата Еда“ в тази книга съм цитирал пространно една по-завършена лекция с такова заглавие, а след нея съм прибавил кратки коментари върху текста на поемите, стихотворната форма и някои други теми.

По този начин, използвайки докрай бележките на баща ми и някои записки върху „старонорвежките въпроси“ и трагедията на вьолсунгите и нифлунгите, колкото и да са набързо нахвърляни и незавършени, аз съм се стремил съзнателно да направя тази книга в целостта й дотолкова негово дело, доколкото е възможно. За нейния характер не трябва да се съди според преобладаващите в съвременния академизъм гледища. Тя е замислена по-скоро като представяне и свидетелство как баща ми е възприемал, в съответното време, една литература, която дълбоко ценеше.

Кристофър Толкин

от Павлова / дата: 28 мар 2014

Като се изключи отвратителният превод и неточностите в книгата може да се приеме за донякъде аматьорско издание, развалящо великия имидж на Толкин
Коментарът е редактиран от администратор.

от Худрун / дата: 04 мар 2014

Стаа. Но превода е слаб.

от Ивето / дата: 02 мар 2014

Купих си я и почнах да я чета... На мен ми харесва и преводът според мен е добър. Аз съм щастлив и доволен фен на Толкин! Ще пиша повече, като я свърша.

от Mr_Coffin / дата: 20 фев 2014

Ще си я купя, не ме интересува кой я е издал и колко са и лъскави кориците. Просто Толкин.

от Джордан / дата: 16 фев 2014

Хайде по-добре да се пише за книга и автор, защото като се цитира издателство и почва нещо да понамирисва.....

от Митрандир / дата: 16 фев 2014

Спиндермаан , посредственото ти мнение не интересува никого... а смисълът да коментираш книга която няма да купиш е нулев :)
С уважение: човек с мозък

от Спиндермаан / дата: 16 фев 2014

Ако ще НАСА да я издаде, пак няма да си я купя.

от Кольо / дата: 14 фев 2014

Купих си я .На мен пък ми харесва - хартията е хубава, корицата не е ефтино лъскава, спазили са и да е оригинала. Е, да, с твърда корица щеше да е по-яко, ама и цената щеше да е друга... Иначе също яко е, че има и на английски.

от Кръстева / дата: 13 фев 2014

Ако БАРД я бяха издали, щях да си я купя.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Роден на 3 януари 1892 г. в Блумфонтейн (Южна Африка) в семейство на преселници от Германия; оттам е и малко необичайното трето име \"Ройл\". Завършил е Оксфордския университет. Участвал в първата световна война. През 1925 г. се връща в Оксфорд и работи там до пенсионирането си през 1959. Като учен е известен най-вече с коментираното издание на аглосаксонската епическа поема \"Беовулф\", с преводите на съвременен английски език на средновековни рицарски романи (\"Сър Гавейн и Зеленият Рицар\", 1925), а така също и с есето \"За вълшебните истории\" (1947), в което излага и обосновава собствена концепция за митологичната поезия.

Толкин е един от основателите на литературния клуб \"The Inklings\", членове на който са били Клайв Люис, Чарлз Уилямс, Оуен Барфилд. Първата му художествена публикация е стихотворението \"Битка на източната равнина\" (март 1911 г.). Слава на Толкин като писател идва едва след издаването на трилогията \"Властелинът на Пръстените\", която само от 1954 до 1966 години преминава през петнадесет издания, както в Англия, така и в САЩ.

Толкин е лауреат на премиите Locus Poll Award (1978, 1987), Ditmar Award (1978), Gandalf Award (1974, 1978), Balrog Award (1981, 1979), International Fantasy Award (1957) и Mythopoeic Award (1981).

Джон Толкин умира на 2 септември 1973 година.