Демокрацията: богът, който се провали

Автор: Ханс-Херман Хоппе
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Издателска къща МаК
Преводач Петьо Ангелов
Брой страници 414
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 462 грама
Размери 14x21
ISBN 9789548585347
Баркод 9789548585347
Категории Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

Ханс-Херман Хоппе (1949- ) е философ, социолог и икономист от Австрийската школа, водещ

теоретик на анархо-капитализма. В началото на кариерата си преподава в престижни

германски университети, както и в Центъра за международни изследвания „Джонс Хопкинс“ към университета в Болоня. През 1986 г. се премества от Германия до САЩ, за да се учи от Мъри Ротбард, чийто близък сътрудник и приятел остава до смъртта му.

В момента е почетен професор по икономика в Университета на Невада, Лас Вегас, и изтъкнат изследовател в Института „Лудвиг фон Мизес“ в Обърн, Алабама, САЩ. Основател и президент на Property and Freedom Society. Автор на „Теория на социализма и капитализма“

(1989), „Демокрацията: богът, който се провали“ (2001), „Икономика и етика на частната собственост“ (2006), „От аристокрация към монархия към демокрация“ (2014), и др.

„Демокрацията: богът, който се провали“ е едно от най-интересните изследвания на съвременната политика, публикувани през този век. Това е поредица от тринадесет есета на тема демокрация, повечето от които базирани на лекции, изнасяни от автора на различни конференции на института „Лудвиг фон Мизес“ и Центъра за либертариански изследвания. Заглавието на книгата е алюзия към творбата „Богът, който се провали“ от 1949 г., в която шестима автори, бивши комунисти или симпатизанти на комунизма, описват разочарованието си от него.

Според Хоппе демокрацията е основната причина за упадъка на цивилизацията след Втората световна война, и трябва да бъде свалена от пиедестала, на който незаслужено е въздигната. Затова той изследва съвременните демокрации в светлината на техните очевидни провали“: повишаването на нивата на безработица, нарастването на публичния дълг, неплатежоспособните системи за социална сигурност.

Хоппе характеризира демокрацията като „притежавано от обществото правителство“, за разлика от монархията, която е „частно притежавано правителство“. Но и монархията, и демокрацията, са системи със сериозни дефицити в сравнение с „естествения ред“: система, свободна от данъчно облагане и принудителен монопол, в която различни юрисдикции свободно се конкурират за привърженици.

В „Демокрацията: богът, който се провали“, Хоппе дава едни от най-интересните възможни отговор на фундаменталния въпрос: как да се запази свободата, собствеността и преследването на щастието, след като демокрацията се е провалила, а възстановяването на монархията е невъзможно? Неговият отговор е: чрез естествения ред. Негови синоними са „обществото на частното право”, „подредената анархия”, „анархо-капитализма”.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]