Взривоопасните точки на Европа. Евросъюзът - фалит или възход

Автор: Джордж Фридман
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател НСМ-Медиа
Преводач Антоанета Дончева-Стаматова
Брой страници 316
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 407 грама
Размери 14x21
ISBN 9789549913507
Баркод 9789549913507
Категории Хуманитарни науки, Книги, Социология и политология

Джордж Фридман е основател и директор на „Стратфор” - един от водещите американски институти за геополитически анализи. У нас е познат с двата си бестселъра „Следващите 100 години” и „Следващите 10 години”. И в тази книга той демонстрира брилянтния си стил – остър, полемичен и сладкодумен.

На три пъти през ХХ век Европа прекроява вътрешните си граници – 1914 г., 1945 г. и 1991 г. В началото на века тя е на върха на блясъка си. Няколко десетилетия по-късно нейните империи са складирани в музея на мадам Тюсо, а 100 000 000 мъже и жени умират в двете световни войни, в руската революция и ред регионални сблъсъци. Следва Студената война – това е апогеят на Кремъл. След краха на СССР е основан модерният Европейски съюз – той не е единна държава, не е федерация, но обещава мир и благоденствие. Казват, че той е сложна архитектурна конструкция, която е красива като средновековна катедрала, но е трудна за изграждане и скъпа за поддържане.

Да си икономически богат, но слаб във военно отношение, е опасна комбинация – това е първата взривоопасна точка. Според автора днес съществуват 4 Евросъюза – германските държави /Германия и Австрия/, Северна Европа, Средиземноморският регион и страните от Източна Европа. Неразрешените от векове национални и религиозни конфликти са друг аспект на проблема. Най-горещата зона в момента е Украйна. Тя избухва през 2014 г. – точно 100 години след началото на Първата световна война. Какво означава тази странна симетрия? Какво ни нашепва историята? Или е случайност без значение?

Ключови думи: Топ 100 за 2015 година

от иван / дата: 06 апр 2015

не само какво мислят, а какво са замислили на Европа

от емил / дата: 02 апр 2015

тази книга задължително трябва да се прочете, за да се види какво мислят САЩ за Европа

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]


Джордж Фридман

Взривоопасните точки на Европа

Евросъюзът – фалит или възход

Джордж Фридман е известен с твърдението си, че на хората, които се занимават с геополитика, обикновено им липсва известна доза въображение. По този повод „Ню Йорк Таймс” отбелязва: ”Когато четете Джордж Фридман, често изпитвате усещането, че той е вълшебник с магическо кълбо.”
Джордж Фридман е основател и директор на „Стратфор” - един от водещите американски институти за стратегически анализи и прогнози. У нас е познат с двата си бестселъра „Следващите 100 години” и „Следващите 10 години”. И в тази книга той демонстрира брилянтния си стил – остър, полемичен и сладкодумен. Самата книга, публикувана на 27 01 2015 г. в САЩ, неизбежно ще предизвика разнопосочни мнения. Защото засяга горещи и взривоопасни теми, където се пресичат световни интереси. България е първата европейска държава, в която книгата излиза само 2 месеца след премиерата й в Америка.

Европа е като красива средновековна катедрала – трудна за изграждане и още по-трудна за поддържане. Интелектуалният й блясък е неоспорим, но тя не е единна, защото е сбор от 50 национални държави, обременени от конфликти, които тлеят от векове и само чакат „ветровете на войната”, за да се разпалят с неподозирана сила. В края на ХV век тя завладява света. И го управлява повече от 400 години. Това е цивилизацията на белия човек, която се основава на научната, индустриалната, културната и какви ли не още революции. Светът под хегемонията на белия човек е стабилен, предвидим, проспериращ.
Да, но идва ХХ век. И само за 31 години – от 1914 до 1945 – Старият континент се самовзривява. Европа вече не е центърът на света. Нейните империи, унизени и смазани, са само восъчни експонати в музея на мадам Тюсо, а 100 милиона загиват в двете световни войни, в руската революция и поредицата от регионални сблъсъци. Следва Студената война. Това е апогеят на Съветска Русия - западната й граница достига до сърцето на Европа. След краха на СССР с Договора от Маастрихт е основан модерният Европейски съюз. Той обещава нещо уникално, което Римската империя, Карл Велики, Наполеон и Хитлер не успяват да сторят – да обединят Европа. И то без кръв. На дневен ред е интеграцията й.
Няма спор, че идеята е красива. Спорното е – доколко е реална?
Да си икономически богат, но слаб във военно отношение, е опасна комбинация – това е първата взривоопасна точка. Според автора днес съществуват 4 Евросъюза – германските държави /Германия и Австрия/, Северна Европа, Средиземноморският регион и страните от Източна Европа. В тази връзка френският президент Франсоа Оланд казва: „Какво е Франция – северноевропейска машина за износ или средиземноморска зависима икономика, затънала в дългове? Тя е и двете.” Неразрешените от векове национални и религиозни конфликти са друг аспект на проблема. Най-горещата зона в момента е Украйна. Тя избухва през 2014 г. – точно 100 години след началото на Първата световна война. Какво означава тази странна симетрия? Какво ни нашепва историята? Или е случайност без значение?

Джордж Фридман търси отговора на 3 основни въпроса.
Как в края на ХV век Европа завладява света?
Как в средата на ХХ век тази цивилизация е разрушена от самите европейци? Какво вещае мирът, настъпил след 1945 г.? Кой има и кой няма интерес от обединена и силна Европа? Какво мислят по въпроса самите европейци, САЩ и Русия?

Мирът по време на Студената война/ 1945 – 1991 г./ е наложен от САЩ и Съветите. Мирът след нея вече е европейско достижение. За първи път в модерните времена се оказва, че - когато Германия отново се възражда след поредния си срив и отново е икономически лидер, европейците могат да живеят и без войни. Въпросът е – ще съумее ли ЕС да преодолее вътрешните си противоречия, за да възвърне позицията си от началото на ХХ век.
Труден въпрос. Защото САЩ едва ли са очаровани от перспективата ЕС да оспори ролята им на световна сила. През Втората световна война САЩ се включват в битката срещу Третия райх, но правят всичко възможно, за да подкопаят устоите на Британската империя. /През 1940 г. между САЩ и Англия се сключва следният договор. Американците подаряват на Лондон 50 стари кораби за борба срещу германските подводници, но получават правото да ползват за 99 години британските военноморски бази в Западното полукълбо. Както се казва, няма безплатни обеди./
Кои са приликите между Германия и Япония? Между Прибалтийските държави и Полша? Кой предизвика появата на лидер от типа на Владимир Путин? Къде се разминат Франция и Германия? Каква е ролята на Англия в уж обединения европейски оркестър? Коя е първата цигулка в него? Защо „Одата на радостта” от Бетовен, обявена за химн на Обединена Европа, според Джордж Фридман е красива илюзия без покритие. Кои са причините за назряващата европейска криза?
Ако Европа е успяла да надрасне многовековната си история, изпълнена с кръв и войни, това безспорно е важна новина. Ако не е – това е още по-важна новина. Днес горещата точка е Украйна – там се преплитат интересите на ЕС, Русия и САЩ. Авторът ни предлага своята гледна точка и своите прогнози.