Кой е виновен за кризата?

Автор:
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Сиела
Брой страници 232
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 303 грама
Размери 0x0
ISBN 9789542806622
Баркод 9789542806622
Категории Икономика, Книги

Отговорът на австрийската икономическа школа (сборник статии)

"Веднага след началото на финансовата криза някои побързаха да обявят, че тя показва дефектите на капитализма и свободния пазар. Други дори заключиха, че това е краят на капитализма – в крайна сметка защо ни е такава икономическа система, след като тя поражда толкова тежки кризи?
Реалността е доста по-различна. Не капитализмът, а необмислената държавна намеса и изкуственото понижаване на лихвените проценти причиняват фалшиви сигнали и "натрупване на грешки". Първоначално това изглежда като икономически "бум", но в действителност фалшивите основи на този "бум" рухват и той се превръща в тежка криза и спад.
Теорията за икономическите цикли и кризи е развита още в началото на XX век от австрийската икономическа школа. Представител на тази школа – проф. Фридрих Хайек – е един от малкото, които предупреждават за Голямата депресия от 30-те години и по-късно получава Нобелова награда за това. В настоящата книга автори на статиите са съвременни представители на тази школа. Тя е текст, който трябва да прочете всеки, за да разбере защо и откъде дойде финансовата криза".

от бай Промо / дата: 13 апр 2012

Отн.: Кой е виновен за кризата
Съвременната механика на парите (Modern Money Mechanics), ... само тя (в качеството си на абсолютно чудовище) и никой друг.
1. Съгласно МММ парите не се въртят в непрекъснат цикъл, а се създават (с определен механизъм), който предоставя 'божествени функции' (за далавери) на банките, дава възможност на хората, с най-никакъв принос за благосенствието на обществото да забогатяват до безкрайност (като забатачват икономиката).
2. МММ има клас на невъзможност 3 във физиката (невъзможност да съществува на база известните закони на физиката) - в бъдещата стойност на парите се появява основна SI единица (времето), което става някак си част от стойността на парите (и дименсията на величините от физиката не излиза). Това се замазва в МММ като парите 'изчезват' с връщане на дълга, обаче лихвите и таксите остават ... без покритие. Карай.
3. МММ има клас на невъзможност 3 в математиката - главница = главница + лихва; парите в обръщение никога не са достатъчни за нормална икономическа дейност и непрекъснато трябва някой да изпада зад борда ... и ако не иска да изпадне зад борда, трябва да се бие за недостига (което внася допълнителен хаос в системата).
4. МММ има клас на невъзможност 3 в икономиката - при 'създаване' (от Създателите, както вече се видя) парите се обезпечават не от банката (което е логично, след като тя ще начислява лихви и такси в своя полза), а от дълга (личния труд на заемателя). Трудът на заемателя, обаче е собственост на ... Заемателя, а НЕ на Банката. Как става така банката да издава банкноти с 'чужда пита по битака' и кое ще възпре банката да организира вакханалия в своя полза, и в полза на своите фолк-певици и шуробаджанаци ... след като друг ще плаща сметките.
5. МММ пердаши с юнашки крачки и никога няма да може да бъде застигната от икономическото развитие. Всъщност с каквито и темпове да се развива икономиката, лихвата винаги отива още по-нататък.
6. Икономиката се задвижва от алчността и безскрупулността на хора, които седят образно казано в 'ложата на Колизеума' и нямат ни най-малко намерение да слизат 'долу на арената' ... след като имат техническата възможност да колекционират безпроблемно парите на обществото.
7. Ендшпилът на вакханалията с банките (и фондовите борси) се очаква да са цените на горивата и на храните. Който притежава най-голямата база за изнудване ... и за рекет на населението, той ще отиде най-далеч ... до върха на хранителната верига, освен ако не се натъкне на някаква военна засада или системи за бартер на стоки, които да го сринат.
Изобщо 'веселбата' е пълна и абсолютна и тепърва ще има какво да се гледа.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]