Сталин: Пътят към властта (1878- 1928)

Автор: Стивън Коткин
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 19

Издател Millenium
Преводач Мирела Иванова
Брой страници 605
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 627 грама
Размери 16x24
ISBN 9789545153020
Баркод 9789545153020
Категории Нова и най-нова история, Обща световна история. Справочници, История, Книги

Кръвожаден сатрап, налудничав мегаломан, посредствен семинарист, руският Хитлер или другата крайност - велик държавник, водач на революцията, Баща на народите - десетилетия след смъртта на Сталин опитите да бъде оценена нееднозначната му личност не само не стихват, но дори се разгарят с нова сила.

Тритомната биография на Йосиф Джугашвили от проф. Стивън Коткин е може би най-мащабното и задълбочено изследване по темата досега.

В Първи том е проследен пътят на Сталин към най-висшите ешелони към болшевишката власт в най-ранните години преди и след революцията. Архивите на КГБ разкриват неподозирани факти около отношенията му с Ленин и Троцки. Коткин анализира генезиса на явлението „Сталин” и начина, по който диктаторът се саморазправя с противниците си в партията.

„Този труд е монументален принос към личността на Сталин, когото само сме си мислели, че познаваме.”

Джон Луис Гадис, автор на „Студената война”

„Мащабно изследване в широкия контекст на предпоставките, довели Сталин на власт.”

Publishers Weekly

„Амбициозен като замисъл и гениален като изпълнение труд, който съчетава класическата биография и историческия анализ, за да очертае най-пълнокръвно политическата картина на века.”

Дейвид Холоуей, автор на „Сталин и бомбата”

***

Стивън Коткин е професор по история и международни отношения в Принстънския университет. Автор е на „Сталинизмът като цивилизация” и „Разпадът на Съветите: 1970-2000”.

Името му е сред съвременните безспорни авторитети по руска и съветска история.

от Администратор / дата: 23 авг 2016

към Ирина Станчева: На този етап от страна на издателството не ни е предоставена подобна информация, обвързана с конкретни срокове.

от Ирина Станчева / дата: 22 авг 2016

Кога ще отпечатат втори и трети том?

от Уинстън Чърчил / дата: 19 дек 2015

„...Сталин пое Русия с дървено рало, а я остави като ядрена сила..."

от Гунчо / дата: 12 сеп 2015

Защо няма издание и с твърди корици? :(

от Гошо от Почивка до 13 / дата: 23 авг 2015

Още един лаик. "Дяволът е в детайлите" - нещо, което лаикът никога няма да проумее.:) Инак, да - биографията на Монтефиоре е за по-широката, некомпетентна в материята публика. Докато тази на Коткин е за специалисти и задълбочено четящи.

от Сори / дата: 23 авг 2015

Гошо от почивка, като трето лице искам най- деликатно да ти намекна- не прибързвай с критикарските изводи. Не ви познавам и двамата с "учуден", но сравнението на коментарите ви очевадно показва кой споделя мнения тук лаишки. Като претендираш за що- годе някаква култура, поне изчисти обидата"профан" от жалкия си беден речник и тогава пълни форума с никому ненужните обидни слова.

от нов / дата: 23 авг 2015

Естествено, че двата тома на Монтефиоре са по-добри. При Коткин има замазване на основната тема с безброй допълнителни, излишни детайли и дреболии.

от Гошо от Почивка до 11 / дата: 23 авг 2015

Почти съм напълно съгласен с Вас. Имам само една малка забележка относно прибързването с окачествяването на биографията като "най-добрата до този момент". Все пак все още не са излезли останалите два тома, за да правим генерални изводи. Инак изследването, както го споменах вече 100 пъти, е великолепно и определено не е за профани като този с ник "учуден". Когато даден индивид няма необходимата подготовка в дадена материя, често изпада в лаишки коментари като неговите.

от проф. Боян Дуранкев / дата: 23 авг 2015

Колкото и да коментираме тук, тази биография е световно призната за най-успешната, най-точната, най-обстоятелствената. И най-важното, не е политобагрена, за разлика от други подобни книжки, в които Сталин е или психопат, или велик вожд. Заслужава си четенето!

от учуден / дата: 20 юли 2015

Предполагам, че са гласували хора, които са я чели...
Аз съм до средата на книгата и това което ми прави впечатление е, че Сталин се губи донякъде на фона на описанието и анализа на събитията.
Книгата на Монтефиоре е по-изразено биографична.

от до 7 / дата: 14 юли 2015

Ако имаше поне елем. представа за това какво чете масата, изобщо нямаше да се учудиш на този рейтинг. В случая става дума за научна биография на Сталин от един от водещите съвременни съветолози, а не за някоя "творба" на Иво Сиромахов , или за някое лесно смилаемо истор. романче, тип "Кан Тервел - кошмарът на халифата". Книгата е само за ценители и познавачи на проблематиката.

от Николай / дата: 11 юли 2015

Стига с този Сталин. 21 век сме !

от учуден / дата: 11 юли 2015

хм... досега: 23-а гласували, рейтинг - 1 звездичка...

от до 5 / дата: 10 юли 2015

Личи си, че си лаик (и то голям) в областта на историята. Мога да ти дам още 5-6 линка с критика към този никому неизвестен в гилдията на историците Латишев. Ако се поровиш поне малко в руските спец. форуми, ще разбереш как въпросното лице е подправяло документите от архивите и как напълно свободно (и неисторично) ги е анализирало. Тъй че като ще даваш алтернатива на едно световно утвърдено в съветологията лице, поне го прави с някой доказан историк. А не с руски варианти на Йоло Денев. Капиш?

от До № 4 / дата: 10 юли 2015

Не разбирам какво този линк и текст, който сте постнали трябва да докажат. Аз прочетох само високомерен опит за обругаване на Латишев, но не и нещо по същество за книгата му. Колкото до прехваления Коткин - дали близките отношения с един от най-големите ретрогради в бивши Съветски съюз не са показателни за скритата страна на Коткин:
Сти?вен Ко?ткин (англ. Stephen Mark Kotkin) — американский историк, политолог, советолог, профессор истории и директор отдела российских исследований Принстонского университета.Приезжал в СССР в 1989 году по приглашению заведующего отделом ЦК КПСС Егора Лигачёва.

от Дон / дата: 09 юли 2015

Кукерчо, толкоз с валидността на мнението ти: http://Линкът е изтрит от администратор.

от до кукер / дата: 09 юли 2015

Другарю, ако има някой левичар, то това сте Вие и руските историци. А анонимник като Вас, който не притежава и бакалавърска степен в областта на историята, да оценява изтъкнатия професор от Принстън Коткин, е меко казано абсурдно.

от кукер / дата: 09 юли 2015

Глупости, авторът на тази книга е абсолютен левичар, принадлежащ към ревизионистичното крило съветолози, подобно на Шийла Фицпатрик, Теодор Шанин, Стивън Коен и т.н. Книгата е изключително слаба, без никаква стойност предвид на това, че не добавя нищо ново, нито има нови документи в нея, нито пък успява да постигне поне нивото на чудесните изследвания на руски историци през последните 25-26 години. Та само книгата на А. Лаитшев "Непознатият Ленин", публикувана 1996 г. колко струва! Това тук е пълна боза.

от Гошо от Почивка / дата: 07 юли 2015

Абсолютно задължителна!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]