Материалът на мисълта

Автор: Стивън Пинкър
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 3

Издател Изток-Запад
Преводач Бойко Пенчев
Брой страници 614
Година на издаване 2013
Корици твърди
Език български
Тегло 849 грама
Размери 14x22
ISBN 9786191521548
Баркод 9786191521548
Категории Психология, Хуманитарни науки, Книги

Това не е обикновена книга, а истинско интелектуално пиршество. С неподражаемия си стил авторитетният когнитивен психолог и лингвист Стивън Пинкър разнищва механизмите на ума, изследвайки начина, по който използваме думите.
Всеки път, когато ругаем, демонстрираме елемент от човешката емоционалност. Когато пък използваме завоалирани изрази, за да предложим подкуп, отправим заплаха или подхванем флирт, разкриваме аспект от човешките взаимоотношения. Нашата употреба на предлози и глаголни времена се основава върху специфични човешки понятия за пространство и време, а съществителните имена и глаголите се опират на мисловни модели за материя и причинност. Дори имената, с които кръщаваме новородените, се променят във времето, което ни казва нещо важно за нашето отношение към децата и обществото. Като се вглежда във всекидневната реч - нашите разговори, вицовете и юридическите ни спорове, - Пинкър рисува ясна картина на мислите и емоциите, пронизващи мисленето ни.
"Материалът на мисълта" обединява две теми от предишните бестселъри на Пинкър: езикът /"Езиковият инстинкт"/ и човешката природа /"Как работи умът"/. Тук обаче ни се предлага един изцяло нов материал, написан в стила, който превърна тези книги в сензация: разбираеми обяснения на дълбоки и фундаментални идеи, представени с неукротим хумор, стилов финес и ефектни примери от популярната култура и всекидневния живот.

Ключови думи: Вдъхновяващи идеи

от Йова / дата: 21 юли 2020

От години тази книга стои на рафта вкъщи непрочетена, заради лош превод. Съжалявам да кажа, че, макар да познавам работата на Стивън Пинкър и да чета книгите му с удоволствие в оригинал, тази книга (която ми беше подарена на български) просто не успях да прочета. Мисълта на автора не успява да протече през превода, а това оставя читателя с чувство на изнервяща неудоволетвореност.

от Джовани / дата: 29 яну 2013

Задължителна библиотечна придобивка :)

от Възхитен / дата: 28 яну 2013

Феноменален автор.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Стивън Пинкър е психолингвист и когнитивист; няколко години е директор на Центъра по мозъчни и когнитивни науки в Масачусетския технологичен университет, в момента е професор по психология в "Харвард". Огромна популярност придобива с книгите си “Езиковият инстинкт” (1994), “Как работи умът?” (1997), “Думи и правила” (1999) и “Празната дъска” (2002).