Престъплението на Лорд Артър Савил

Автор: Оскар Уайлд
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Фама
Брой страници 112
Година на издаване 2003
Корици меки
Език български
ISBN 954597172X
Баркод 954597172X
Категории Европейска класика, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Лорд Артьр Совил е млад, богат, щастливо влюбен и единственото му занимание са развлеченията. До злощастния ден, когато на светска сбирка се натъква на един хиромант - и той му разкрива, че е предопределен да извърши убийство. Ще съсипе ли това безоблачния му живот? Възможно ли е да го избегне? Но лорд Артьр е джентълмен и човек на дълга - той стоически приема съдбата си и дори решава да я улесни. Премеждията и обратите са колкото забавни, толкова и неочаквани.
Сборникът включва още блестящо остроумната, но и затрогваща новела „Кантьрвилският призрак" и други разкази.

Вашата проза в от малкото, които ме вълнуват. Нейната буреносност е съградена от същностно мечтание, тя е затрогваща чрез невъобразима интелектуална изтънченост и човечна чрез упадьчната атмосфера на красотата - това в чудо и връх в писателското майсторство.
Стефан Маларме в писмо до Оскар Уайлд


Остроумието на Оскар Уайлд е действаща сила за обновление на света.
Ричард Елман
Уайлд е голям мислител на опасни мисли.
Уолтьр Алън

Когато съм сред литератори и се полага да кажа нещо остроумно, никога не се осланям на себе си - прибягвам до думи на Оскар Уайлд.
Дороти Паркър

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Ирландски писател, роден в Дъблин; учи в Дъблин и Оксфорд, където се присъединява към естетическото движение "изкуство за самото изкуство". Уайлд впечатлява лондонското общество със сензационния си стил и остроумните си забележки. Публикува Poems 1881 и пише приказки, литературна критика и дългото политическо есе “Душата на човека при социализма” 1891. През 1891 излиза единственият му роман “Портретът на Дориан Грей”. Пише елегантни светски комедии, изпъстрени с афоризми и парадокси: “Ветрилото на лейди Уиндърмиър” 1892, “Жена без значение” 1893, “Колко е важно да бъдеш сериозен” 1895, “Идеалният мъж”: 1895. Библейската драма “Саломе” 1893, написана на френски, е забранена от британския цензор и е поставена за пръв път в Париж през 1896 със Сара Бернар в главната роля. Един от любовниците му е лорд Алфред Дъглъс, чийто баща предизвиква Уайлд да заведе дело за клевета, което завършва със социалния крах и финансовото разорение на писателя.
През 1895 Уайлд е осъден на две години затвор за хомосексуализъм, а след излизането си от затвора живее във Франция. Поемата “Балада за затвора Рединг” 1898 и книгата De profundus1905 са посветени на връзката му с лорд Алфред.
Погребан е в Париж.