Лудост

Автор: Калин Терзийски
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 19

Издател Сиела
Брой страници 240
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 306 грама
Размери 21x14
ISBN 9789542809449
Баркод 9789542809449
Категории Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Cлeд poмaнa "Алкохол", в кoйтo сe paзкaзвa зa дънoтo нa живoтa, a слeд тoвa и зa възхoдa и спaсeниeтo, в "Лудoст" Кaлин Tepзийски сe впускa в пaдeниeтo нaдoлу и бягствoтo нaвън. Чeтиpитe гoдини в психиaтpичнa бoлницa - кaтo лeкap, нo и кaтo влюбeн, кaтo бopeц сpeщу бeзсмислиeтo и тъpсaч нa смисълa - тoвa e тeмaтa нa paзкaзa, кoйтo изпълвa вълнувaщитe стpaници нa poмaнa "Лудoст".

"Mитoвe или дeйствитeлнoст. Или дeйствитeлнoст и митoвe. Калин Терзийски пoeмa тpудния, тpънлив и стpъмeн път нa сeбeпoзнaниeтo нa pъбa нa пoчти фoтoгpaфски oбpaзи. Пeсимизмът и нихилизмът нe мoгaт дa пpикpият дълбoкия стpeмeж нa aвтopa зa същeствувaнe в eдин свят нa poмaнтичнoст. Пpoзиpaщият нa фoнa нa мpaчнитe кapтини oптимизъм ни вoди дo oбoбщeния, oт кoитo днeс всички сe нуждaeм."
Д-p Ивaн Гepджикoв

"Лeкувaщ психиaтъp или пopeдния пaциeнт в лудницaтa нa свeтa? Лудoсттa нa Кaлин Tepзийски e зapaзитeлнa"
Захари Карабашлиев

от Николай / дата: 21 мар 2015

Който не е лежал в психиатрия или не е бил лекар в психиатрия не може да оцени и разбере напълно книгата. Аз месеци наред в психиатрия се борех да остана себе си и да остана жив. Де запазя остатъците си от нормалност. Колеги на доктор Терзийски ми помагаха или си мислеха, че ми помагат - с лекарства. Той е описал нещата от гледната точка на доктор. Аз може би някой ден ще ги опиша от гледната точка на пациент. Заглавието ще бъде "Борба за живот" или "Борба за нормалност". Независимо на кого му харесва книгата и на кого не - добре е обществото да се подсети, че има много десетки българи в психиатрии в този момент, че стотици хиляди са лежали и, че има хиляди лекари и сестри и санитари, които СПАСЯВАТ ЖИВОТИ, давайки част от собствения си живот. КНИГАТА Е СИЛНА и интересна - и като сюжет и като изказ.

от Павел / дата: 20 фев 2012

През страница или се заливам от смях или ми става жално-като при "АЛКОХОЛ" но по-скоро съм се смял с цяло гърло......какво повече искаме

от читателка / дата: 14 сеп 2011

Изобщо не е лудост да се купи книжлето, даже!
Да, стои фрагментарно, просто сбор от случки, но писателският талант на Калин Терзийски е факт и книгата си бе малко удоволствие!

от Любен / дата: 10 авг 2011

Цялата полемика в раздел "мнения" е излишна. Прочетете анотацията, където алваджията пише и хвали бозаджията. Лудост би било да си купите това чудо, защото то не е роман!

от Владо / дата: 15 юли 2011

Така е!
Индийският "Терзийски" МОЖЕ да си кръсти романа и "Тютюн" дори ... :-)))
А на тукашния (и най-вече на издателите му от СИЕЛА) им се налага да се надяват, че Й. Вангелов - авторът на "Лудост" - няма да ги подкара към съда, че напоследък по ЗАПСП много бързо осъждат за авторски права и все на петцифрени суми.

от С. / дата: 15 юли 2011

Обект на авторско право е съдържанието на книгата, а заглавието е част от цялостната концепция на автора и може да е идентично с друго, ако ще и авторът да е от Индия примерно.

от Владо / дата: 15 юли 2011

Да, скъпи ми Георгиев,
в ТВОЯТА малка и неприятна вселена всичкото, което описваш, може и СЕ случва. Иначе - колкото и да мажеш - заглавието е крадено.
Защо мислиш и в издателствата, и в книжарниците, и в агенциите за авторско право работният термин за книга е "Заглавие"?
Ако пък ти е много сложно да вденеш - чети закона.

от А. Георгиев / дата: 15 юли 2011

Абе, Владо, не разбра ли, че няма никакво значение , че вече вече има български роман с такова заглавие (с автор, с издател, с ISBN. с авторски права...)? Може сто романа със заглавието "Лудост" да се издадат и всичките от различни писатели.Това по никакъв начин не нарушава ничий авторски права.
Аман от пишман "разбирачи"...

от Владо / дата: 15 юли 2011

Не, Чичи.
Просто вече има български роман с такова заглавие (с автор, с издател, с ISBN. с авторски права...). Не е много сложно - ти кое точно не си разбрала?
Ясно е какво са направили Сиела и Терзийски, както е ясно, че няма дори да се извинят.
Но пък тук се получи д***тче, което приятно ме удовлетворява :-))

от Чичи / дата: 14 юли 2011

Владо, успокой се, че ще полудееш! Тая дума "лудост" от Йордан Вангелов ли е измислена, бе, чоджум?

от Незнайния воин / дата: 14 юли 2011

Ей, "Знаещ",
Толкова си зле, че чак си личи, че ТИ си тоя, дето е направил гафа (да не кажа "оси-ането). Я чети тук: "Заглавията на книгите като обект на авторско право" http://copyrights.bg/2011/06/%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BA%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%B2/
и после се извини за некомпетентната скука, която си изписал по-долу.

от Владо / дата: 14 юли 2011

Знаещ,
Сам си написал, че заглавието задължително е запазено. И сам си противоречиш, като бращолевиш за къвъри и римейкове с еднакви заглания...
Я напиши романче със заглавие "Под игото" и му вземи ISBN на свое име... Ще вземеш, ама ... други път.
Просто разни "знаещи" като теб не са си свършили работата в издателството и в ISBN-агенцията...
А книгата на Терзийски може и да е читава - независимо, че е под чуждо заглавие.

от Знаещ / дата: 13 юли 2011

А, бе, Владо, като някой някога е написал една книга и й е сложил заглавие, това не прави от думата в заглавието запазена марка! Правата са само върху текста. Задължителните провизии на една книга са Заглавието, името на автора и ISBN-а й. Никой не запазва името, няма как да стане, има стотици книги, чийто имена се повтарят, както и песни, албуми и всякакви други неща. Вземи се запознай със законите преди да пишеш глупости и да обвиняваш в плагиатство. Ей, само помия да се хвърля...

от Владо / дата: 12 юли 2011

През 1993 писателят Йордан Вангелов издаде поредната си книга - роман със заглавие ... "ЛУДОСТ" !
Ха сега де!
Много здраве и на закононарушителите от СИЕЛА, и на авторите им - нечели, но прописали, а и на ISBN агенцията на Народната библиотека.
Ако пък на Вангелов е платено, за да позволи да му заемат заглавието - моля, простете за обвинениата.
... ама ... едва ли... ((-:
(и не ми трийте коментарчето - все едно ще го изпортя това плагиатство на всички възможни места)

от Станислав / дата: 11 юни 2011

И аз вече я купих и даже успях да я прочета! Много съм доволен - по-мека е от Алкохол, но пък по-изпипана като литература.

от Стоян / дата: 10 юни 2011

Някак по-различна ми се струва в началото, но това не е нещо лошо, а мисля, че е тъкмо обратното

от Станислав / дата: 09 юни 2011

Супер! Толкова ли е добра, колкото Алкохол?

от Стоян / дата: 09 юни 2011

240 страници е

от Станислав / дата: 09 юни 2011

Е как така книгата ще е само 14 страници, да не е станала грешка? :)

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Лудост, така плашещо звучи заглавието на новата книга на Калин Терзийски. Още по-стряскаща е корицата на книгата, от която се надига застрашителния поглед на жена, сякаш насред огъня, нарисуван от художника Динко Стоев.

Дали точно това ще намерите вътре обаче?

 Изповедта на Калин Терзийски продължава, този път разказът проследява работата му на психиатър в психиатричната болница Курило и любовта, която открива там.

Затрогващите сцени на проблемите на пациентите там и на противоречивия сблъсък с психичните болести са колкото пронизващи, толкова и пречупени; лудостта е представена като паралелен свят на различни хора, своеобразна тяхна завършена система, удобна и последователна като хармония, а не фалшива като какофонията, която всеки „нормален” може би очаква да види и чуе. Чисто хронологически този сюжет предшества развитието на сюжета на зловещия на моменти роман „Алкохол”.

Емоционално обаче новият роман не вещае това продължение – той е по-оптимистичен, по-благ и по-спокоен – въпреки лудостта, въпреки нещастието, въпреки трудностите.

Нека не правим грешката да гледаме на него като на чиста автобиография и нека го оценим предимно според качествата му на литература. Тогава смело можем да отбележим, че това е един стилистично зрял художествен шедьовър.

Много увлекателен и много мъдър, с този роман Калин Терзийски погубва мита за трудночетимата, отгледана в кувьоз, съвременна българска литература. Не с пискливи тънки гласчета зоват за помощ, а с устремен пробег похищават книгите на Калин Терзийски.

Мартина Маринова, Хеликон Витоша

Книга за истината, смелостта и отказа да бъдеш лицемер. изстрадана изповед за годините, в които авторът е бил психиатър в Курило.

Поредната искрена и човешка книга на  Калин Терзийски.

Елена Йончева, Хеликон Витоша