Христо Недялков и неговият детски радиохор

Автор: Венелин Кръстев

Коментари: 0

Издател Музика
Година на издаване 2003
Корици меки
Език български
Размери 0x0
ISBN 9544050817
Баркод 9544050817
Категории Книги за музика, Изкуство, Книги

Когато читателят разгръща за първи път биографията на един творец, първата мисъл, която го спохожда, е да узнае в коя част на родината, в кой град или село е прозрял призванието си, каква среда - природна и социална - го е обграждала от рождението до момента, когато е станал всеобщо забележима личност и признанието е отредило полагащото му се място в йерархията на националното ни изкуство и култура. Както едно човешко същество е надарено или обременено с определено генетично предразположение, така цялата съвкупност от външни фактори - семейни, обществени, природни и най-вече духовни - от майчините ласки и песни до тътена на бунтовническите и революционни залпове на войните и социалните конфликти, съдържа в себе си едно много трайно, неизличимо и не винаги осъзнато от твореца предусещане за неговия родителски дом, за онова лъчение на нещо много съкровено, което винаги е било заредено с движещата сила на духовната енергия.
В конкретния случай става дума за родния град на бележития български хоров диригент и композитор, на лидера на художественото детско хорово пеене в световен мащаб проф. Христо Недялков.
От книгата на местния историограф Петър Чуков „История на град Дряново" научаваме, че малкият подбалкански градец е наброявал между 3000 и 10000 души в своето вековно развитие от Възраждането до 60-те години на изминалото столетие, когато е издадена самата „История". Но ще припомня, че когато това градче е наброявало едва 3000 души, то е дало на нашето изкуство такива добре известни на всеки българин дейци като Уста Колю Фичето, писателя Рачо Стоянов (автор на популярната и до днес драма „Майстори"), поета Атанас Смирнов, писателя Марко Марчевски. Дряново е родно място и на добре известния на нашата културна общественост композитор Тодор Попов, чиито хорови, солови и детски песни са в концертните програми на всеки български хоров колектив, на всеки певец.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg