Български ордени и медали/ Bulgarian Ordens and Medals

Автор: Петко Павлов

Коментари: 0

Брой страници 360
Година на издаване 2003
Корици твърди
Език български
Тегло 2851 грама
Размери 0x0
ISBN
Баркод
Категории Археология. Антикварство. Извори, История, Книги

Създаването на ордените и медалите е свързано с историческите събития и развитието на Третата българска държава. Те са част от историческата, родовата и семейната памет на България.
Ордени и медали събират и изучават много колекционери, историци, политици, военни, музейни работници и художници у нас и в чужбина.
Наградите като източници на информация, художествено и друго въздействие трябва да се изучават, събират и оценяват такива каквито са, с техните конкретно-исторически характеристики, наименования, статути, изисквания за награждаване, външен вид и символи. Все едно дали те ни харесват или не, дали съответстват или не на нашите идеологически, политически, художествени и други предпочитания. Всякакви опити за корекции" с по-късна дата са недопустими.
В нашата страна досега са публикувани редица изследвания и описания на българските ордени и медали. По-съществени според нас са тези на военния историк Иван Стойчев, а в по-ново време на Владимир Владимиров, Тодор Петров, Валентин Радев, Христо Дерменджиев и други. В тях обаче се разглеждат обикновено отделни ордени и медали със сравнително малко на брой, предимно черно-бели фотоси. Изключение са книгите на Тодор Петров, които представляват сравнително пълно, добре аргументирано изследване и описание на българските ордени и медали, придружени със съответните фотоси.
От чуждестранните публикации за българските награди внимание заслужават каталогът на А. Кленау “Европейски ордени след 1700 г.", издаден през 1978 г., и книгата на принц Димитрий Романов „Ордени, медали и история на българското царство", издадена през 1982 г. в Дания.
Най-съществената разлика между настоящата и съществуващите публикации в тази област е подходът на изследване. Досега при изучаването и описанието на наградите се изхождаше изключително от съществуващите документи, което силно стеснява обхвата и оставя редица емисии и разновидности извън полезрението, тъй като учредяването на наградите и техните изменения са правени по различни начини, в това число чрез устни указания и корекции.
При разглеждането на българските ордени и медали в настоящата книга успоредно с документите за учредяването и публикациите са използвани намиращите се в музеите, частни колекции и семейства награди, грамоти, кутии и други преки и косвени материали, погазващи съществуването на отделни емисии и разновидности, свързани с исторически периоди, различни художници, моделиери, монетни дворове, където са произвеждани, и други. Разбира се, това е само начален опит, който трябва да продължи.
Желанието на автора е център на книгата да бъдат не главно документите, свързани с учредяването на различните отличия, техните изменения и статути (тези въпроси според нас са разгледани сравнително пълно в досегашните публикации), а голямото разнообразие от емисии и разновидности на българските награди. В тази връзка предлаганата книга-албум е предназначена не само за специалисти, а и за по-широк кръг читатели.
В изложението сравнително пълно са представени всички български ордени и медали за периода от освобождението от турско робство до наши дни.
В книгата са включени: историческа справка за учредяване на съответните награди и техните статути; указания за различните емисии и разновидности; описание на външния им вид и размери; миниатюри за всекидневно носене; пробни екземпляри; степента на рядкост и металът, от който са изготвени. Поместените в книгата фотоси са направени специално за нея без няколко бройки, указани на съответните места; те са в мащаб 1:1, с изключение на два фотоса (фот. 69 и фот. 324). Тя съдържа също информация за наградените с български ордени исторически личности, хора на науката и културата; фотоси на кутии, документи за награждаванията, в това число някои подписани от държавните глави; списък на използваната литература.
Публикувани са общо 895 цветни фотоса на ордени, медали, миниатюри за всекидневно носене, кутии, грамоти, удостоверения и укази.
Изследването на различните награди следва хронологията на тяхното учредяване и се състои от два раздела - ордени и медали.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg