Православни храмове по българските земи

Автор: Колектив

Коментари: 0

Издател АИ-Проф.Марин-Дринов
Брой страници 538
Година на издаване 2003
Корици твърди
Език български
Тегло 1346 грама
Размери 0x0
ISBN 9544308792
Баркод 9544308792
Категории Архитектура. Дизайн. Интериор, Изкуство, Книги

Архитектурата на православните храмове, създавани по българските земи - една от най-древните християнски територии на Европа, е изследвана от многобройни български учени, принадлежащи на различни поколения и научни школи. Резултатите от техните проучвания обаче и до днес остават разпръснати в различни издания и архиви, някои от които са трудно достъпни дори за специалистите. В предлаганото издание са събрани и публикувани наличните историко-архитектурни материали за една част от това ценно архитектурно наследство. В него са обхванати съществена част от църковните сгради, изградени от началото на XV до средата на XX в. Без да претендира за абсолютна изчерпателност, то ще даде възможност да се изгради по-пълна представа за обема и качествата на този дял от архитектурното творчество на българската народност през един от най-драматичните периоди на историческото й битие.
Изборът на историческия период е продиктуван от: изключителното му значение за развитието на новобългарската история; вътрешната обусловеност на протичащите през него процеси; единството на религиозните нагласи на българите; ролята на църквата за духовната устойчивост на народността, за съхраняването на нейната идентичност в дните на трагични изпитания, за изразяване на народното самочувствие и утвърждаване на българската идея за държавност след възстановяване на независимостта на страната.
Формата на изданието е продиктувана от убеждението на авторите, че фактологичният материал трябва да бъде поднесен без привнасянето на личните оценки и пристрастия на съставителите му. Той се състои от архитектурни заснемания и фотоматериали, исторически данни, извлечения от различни архиви, и библиография, включваща различни по вид издания, третиращи проблеми на църковната култура, архитектура и изкуство. Принципът на подреждане на обектите е хронологичен. Изборът им почива върху изискването да са достатъчно пълно документирани; този принцип обаче допуска изключения за храмовете, които са ценни, но непривлекли още вниманието на изследователите, или са заплашени от разрушаване. Съзнателно са избягвани както критерият „представителност", който винаги съдържа определена доза субективност, така и определението „качественост".
Обемът на обяснителните текстове е в зависимост от натрупаните познания за отделните обекти и, разбира се, от възможността авторите да достигнат до тях. Илюстративният материал, чертежи и фотоснимки, е изготвян по различно време и от различни автори, поради което е разностилен. Авторите са убедени обаче, че представен без корекции той дава възможност да се изяви отношението на няколко поколения изследователи към прецизността при документиране на паметници от миналото и очертава в този смисъл методиката на работа на отделните учени.
Голяма част от фотоматериалите са предоставени от художника-фотограф Д. Кара-димчев. Съществена част, главно на новобългарските обекти, са изработени от авторите, а част са архивни снимки на обекти, днес силно променени или дори несъществуващи.
Както броят на изследванията, така и графичната документация илюстрират по своеобразен начин колебанията на изследователския интерес към православната църковна архитектура през периода между началото на XV и средата на XX в. В продължение на няколко десетилетия след Втората световна война църковната архитектура не получаваше вниманието, което заслужаваше. Едва през 60-те години в обсега на активното внимание на научните институти бе включена възрожденската църковна архитектура и бе установено, че църквите, създадени между XV и XVIII в., не са незначително строителство през един „тъмен период". Църковната архитектура на Третото българско царство обаче остана много по-дълго „забравена територия" за българската архитектурна история. Това е причината, поради която материалите за църковната архитектура, създавана след Освобождението и през първата половина на XX в., са значително по-малобройни.
Голяма част от тях се публикуват за първи път, а авторите им до голяма степен са „първооткриватели" на този дял от българското архитектурно наследство. Настоящото издание бе предшествано от двугодишна програма 1995-1997, финансирана от Фондация „Отворено общество", която даде възможност да се подготви голяма част от илюстративния материал и да се проведат проучвания, необходими за постигане на по-голяма пълнота на изследването.
Събирателската работа, отнасяща се до периода след Освобождението, е осъществена по изследователски проект, проведен с финансовата помощ на „Програмата за подкрепа на научни изследвания" към институт „Отворено общество" в Прага през 1992-1995 г.
Изданието е предназначено както за тези, които се интересуват или изследват този богат и важен дял от българската архитектурна история, така и за практикуващите архитекти, които днес, след прекъсване от половин век, се опитват да възстановят накърнената нишка на традициите и да създадат новите храмове, храмовете на XXI в. Авторите се надяват, че техният труд не само ще въведе в научно обръщение неизвестни или малко популярни паметници на църковното строителство и изкуство, но и ще даде възможност чрез сравнения и визуална представа да се изяснят процесите, които са движили тяхното развитие. Ако събраният материал очертае непреднамерено вътрешните творчески движения и подтикне днешните творци към бъдещо познание и творчество, то създателите на изданието ще считат задачата си за изпълнена.
Авторите

Ключови думи: Промо -30%

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg