Специализирани видове туризъм. Селски туризъм, ч.2

Автор: Стамен Стамов; Йорданка Алексиева

Коментари: 0

Издател Кота-АД-Стара-Загора
Брой страници 298
Година на издаване 2005
Корици меки
Език български
Тегло 447 грама
Размери 22.5x16
ISBN 954305150X
Баркод 954305150X
Категории Туризъм и пътуване, Хоби и свободно време, Книги

В настоящата втора книга от тритомното издание "Специализирани видове туризъм" е разгледана една от все по-утвърждаващите се в световната туристическа индустрия специализирани форми на туризъм - селският туризъм. Материалът е структуриран в две части.
В първата част са разгледани възникването и развитието на селския туризъм в света, съвременните концепции и определенията за него, характеристиките и особеностите, значението и влиянието му, както и перспективите му за развитие. Охарактеризирани са туристическият продукт и елементите му. Обърнато е внимание върху планирането и управлението на селския туризъм; търсенето и предлагането; маркетинга на селски туризъм. Показан е опитът на някои страни в тази по-специфична туристическа дейност.
Във втората част е разгледан селският туризъм в България, неговото състояние и тенденции в развитието му. Посочени са предпоставките за развитие и проблемите. Подробна характеристика е направена на услугите (основни и допълнителни) в туристическия продукт при селския туризъм в страната. Обърнато е внимание на маркетинга и рекламата. Много подробно са разгледани региони (предимно планински и полупланински) с развиващ се селски туризъм, или с ресурс за развитието му; направена е подробна характеристика на дестинации и туристически локализации с възможности или с опит в предлагането на селски туризъм, както и възможностите за допълване на туристическия му продукт с елементи от други форми на специализиран туризъм (културно-познавателен, екологичен и др.). Предложени са примери на задачи и казуси, свързани със селския туризъм у нас.
Книгата е учебно помагало, предназначено за обучаващите се за системата на туризма - ученици от училища с професионална насоченост, студенти от колежи и университети по специалности, свързани с туризма; подходящ е за учебни центрове, школи и други звена, обучаващи кадри в хотелиерството и туризма. Може да се ползва и от работещите в туристическата индустрия.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Проф. д-р т. н. Стамен Николов Стамов. Професор (1993), доктор на техническите науки (1991); бил е ръководител на катедра "Хранене и туризъм" в УХТ - Пловдив (1992), сега - преподавател в нея. Създал е лекционни курсове. Чете лекции по дисциплини, свързани с кулинарната и хранителната технологии, технологичното проектиране и дизайн на заведенията за хранене, хотелиерството и ресторантьорството, и туризма. Написал е, самостоятелно или в съавторство, 33 учебника (за университети, техникуми и школи), книги и наръчник - за сферата на храненето и туризма. Написал е 310 статии и доклада. Участвал е (или е ръководител) в 35 научни разработки, 2 международни проекта. Ръководил е докторанти и специализанти. Специализации: Москва (1976-1977) и Лайпциг (1980).
Доц. д-р Йорданка Николова Алексиева. Доцент (1998), доктор (1993); ръководител на катедра "Хранене и туризъм" в УХТ - Пловдив (2002) и декан (2003). Чете лекции, свързани с кулинарната технология, сензорен анализ, качеството на храни и напитки, проектирането и дизайна, хотелиерството и туризма. Хоноруван професор към Университет Портсмут, Англия - филиал Международен университет, София. Представител е на швейцарската фондация за обучение на хотелиери "Savoy", за която организира семинари и изнася лекции в областта на ресторантьорството и хотелиерството у нас и в Унгария, Литва, Молдова, Русия, Полша, Чехия, Украйна, Словения, Румъния, които се посрещат с голям интерес. Написала е 15 учебника (за университети и техникуми), книга, наръчник и рецептурен сборник. Има 120 публикации и доклади. Участвала е в 13 научни разработки и в 7 международни проекта, на 4 от които е ръководител. Специализации: Англия - университетите в Бормут (1995,1996, 1997, 1998) и Рединг (1996); Германия (1997, 1998, 1999).