Национални кухни и традиции в храненето

Автор: Стамен Стамов; Йорданка Алексиева

Коментари: 0

Издател Кота-АД-Стара-Загора
Брой страници 276
Година на издаване 2005
Корици меки
Език български
Тегло 431 грама
Размери 23x16
ISBN 954-305-139-9
Баркод 954-305-139-9
Категории Кухня. Хранене и готвене, Хоби и свободно време, Книги

Учебникът е в двутомно издание и е разработен за обучаващите се в областта на туризма, в частност - хотел-ресторантската дейност. Може да се ползва от различни учебни заведения - школи, професионални гимназии, колежи и университети; от фирми и центрове, провеждащи обучение на кадри за тази сфера; от системите за повишаване на квалификацията; от работещите в хотелиерството и ресторантьорството.
Целта на настоящия материал е да даде най-общи познания за националните особености в храненето и кухните, които да се ползват в професионалното обучение или за разширяване на професионалните знания и умения, а така също - в непосредствената работа, както и да провокира желанието за търсене и реализиране на идеи в тази посока в хотел-ресторантския бизнес.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Проф. д-р т. н. Стамен Николов Стамов. Професор (1993), доктор на техническите науки (1991); бил е ръководител на катедра "Хранене и туризъм" в УХТ - Пловдив (1992), сега - преподавател в нея. Създал е лекционни курсове. Чете лекции по дисциплини, свързани с кулинарната и хранителната технологии, технологичното проектиране и дизайн на заведенията за хранене, хотелиерството и ресторантьорството, и туризма. Написал е, самостоятелно или в съавторство, 33 учебника (за университети, техникуми и школи), книги и наръчник - за сферата на храненето и туризма. Написал е 310 статии и доклада. Участвал е (или е ръководител) в 35 научни разработки, 2 международни проекта. Ръководил е докторанти и специализанти. Специализации: Москва (1976-1977) и Лайпциг (1980).
Доц. д-р Йорданка Николова Алексиева. Доцент (1998), доктор (1993); ръководител на катедра "Хранене и туризъм" в УХТ - Пловдив (2002) и декан (2003). Чете лекции, свързани с кулинарната технология, сензорен анализ, качеството на храни и напитки, проектирането и дизайна, хотелиерството и туризма. Хоноруван професор към Университет Портсмут, Англия - филиал Международен университет, София. Представител е на швейцарската фондация за обучение на хотелиери "Savoy", за която организира семинари и изнася лекции в областта на ресторантьорството и хотелиерството у нас и в Унгария, Литва, Молдова, Русия, Полша, Чехия, Украйна, Словения, Румъния, които се посрещат с голям интерес. Написала е 15 учебника (за университети и техникуми), книга, наръчник и рецептурен сборник. Има 120 публикации и доклади. Участвала е в 13 научни разработки и в 7 международни проекта, на 4 от които е ръководител. Специализации: Англия - университетите в Бормут (1995,1996, 1997, 1998) и Рединг (1996); Германия (1997, 1998, 1999).