Христо Фотев.Т.1:Събрани съчинения

Автор: Христо Фотев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Казански
Година на издаване 1997
Корици меки
Език български
ISBN 954968301X
Баркод 954968301X
Категории Българска поезия, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Завършва фабрично-заводско училище в Сливен (1951). Моряк на моторен кораб (1953-54), художник в стенописното ателие на Дом \"Украса\", Ямбол (1957-59), драматург на Бургаския драматичен театър \"А. Будевска\" (1961-62), творчески секретар на Дружеството на бургаските писатели (1964-90), главен редактор на алманах \"Море\" (от 1990).

Още в първите книги на Фотев - \"Баладично пътуване\", \"Лирика\". \"Сантиментални посвещения\", \"Пристанище\" и др. баладично-романтичното се налага като основна емоционална и художествена доминанта в поетическия му стил. Една от централните и най-плодотворни теми в творчеството му е морето, възприето не самоцелно-пейзажно, а в многообразието на неговата символика. Поезията на Фотев е подчертано лирична, с непоказен, вътрешен драматизъм. Присъща й е тихата тоналност, приглушената, но мелодична реч. Поетът търси отговор на някои от най-важните за съвременната душевност нравствени дилеми. За поетичното му световъзприемане е характерно движението - във времето и пространството, назад - към детството, и нагоре - към зрелостта. Чувствителен и раним, лирическият субект възприема любовта като най-истинското измерение на живота, смисъл на човешкия път през битието. В природата търси загадката на живота, мярката на духа, метафората на вечния стремеж към съвършенство. По-късните и някои от последните книги на Фотев - \"Обещание за поезия\", \"Литургия за делфини\", \"Венецианска нощ\" и др., задълбочават съзерцателността, вглъбеността на поетическия натюрел, като същевременно разширяват тематичния и жанровия обсег на художествените търсения.