Габриел Гарсия Маркес. Един живот

Автор: Джералд Мартин

Коментари: 5

Издател Унискорп
Брой страници 724
Година на издаване 2010
Корици твърди
Език български
Тегло 790 грама
Размери 21x14
ISBN 9789543303236
Баркод 9789543303236
Категории Биографични и автобиографични романи, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Габриел Гарсия Маркес е един от най-великите и популярни писатели през последните петдесет години. Носител е на Нобелова награда за литература и на множество други награди. Джералд Мартин съумява великолепно да долови грапавата, омайна и нерядко комична реалност зад неговите книги.
Авторът е официалният биограф на Маркес и личен негов приятел. Затова обстойно разглежда както живота, така и неговия творчески път и произведения. Приятели, близки и специалисти, общували с Маркес в съответния период от живота и работата му, извадки от писма и цитати от други материали или спомени на писателя, или за него изграждат един невероятен портрет на човека и световноизвестния колумбийски писател. За всеки период са включени и съответните творби с рецензии за тях. Авторът задълбочено проследява еволюцията на политическо-етичните възгледи на писателя на фона на житейското му развитие и опит. Представени са семейната среда, образованието и влиянията, оформили литературния му стил, вкусовете и предпочитанията, интереса на Маркес към Кафка и влиянието на неговия стил при изработването на собствения му. Разгледани са политическите симпатии на Маркес в различните периоди от живота му, посещенията в Източна Европа в края на 50-те години на миналия век и ролята, която впечатленията му от Източния блок изиграват за синтеза на политическото му мислене. Отделено е място на отношението му към Куба, взаимоотношенията на писателя с Фидел Кастро и мястото им в произведенията му. Подробно е разгледан и личният живот на Маркес.
Много снимки, включително и от личния архив на писателя, обогатяват представата на читателя за него

Джералд Мартин е литературен критик и преподава съвременна литература в университета в Питсбърг. Докато пише биографията на Маркес, през цялото време се консултира с колумбийския писател. Той се счита за "официален биограф" на Маркес и е разговарял по време на работата си с близо 300 близки на писателя, включително и с кубинския ръководител Фидел Кастро, с когото Маркес поддържа близко приятелство. Джералд Мартин е разговарял и с мнозина писатели, сред които Карлос Фуентес, Марио Варгас Льоса, както и с редица колумбийски президенти и с бившия министър-председател на Испания Фелипе Гонсалес. Британецът е единственият официално приет от Маркес за негов летописец. Това е първата изчерпателна биография на автора на "Сто години самота", "Есента на патриарха", "Хроника на една предизвестена смърт", за която той лично е дал разрешение. Нобеловият лауреат (1982), журналист, издател и общественик е най-известният представител на магическия реализъм. Но зад всичките му литературни фантазии личният му живот остава истинска енигма, която сега за първи път се разбулва. Джералд Мартин пише 17 години биографията на световноизвестния колумбиец и става личен негов приятел.

от Ландора / дата: 26 ное 2014

Маркес е страхотен, биографията - също!

от Книжна богиня / дата: 18 апр 2014

Маркес е зле а преводите му са още по-зле
Халтура за сноби

от Име* / дата: 18 апр 2014

Не разбирам защо са посочени теглото и броят на страниците, но не и имато на преводача. Може би не е от значение?

от Кирил / дата: 09 сеп 2011

На мен също ми хареса книгата

от стефи / дата: 11 дек 2010

купих си я веднага, щом се появи в книжарницата и с нетърпение започнах да чета. още съм в началото и за сега мога да кажа, че е страхотна! стилът е изцяло в стила на Маркес и това придава още по-голямо очарование на тази биография.
забележки имам по отношение на качеството. при тази цена очаквах по-добра хартия.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]