Бавно

Автор: Милан Кундера

Коментари: 1

Издател Колибри
Брой страници 120
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 150 грама
Размери 20x13
ISBN 9789545297243
Баркод 9789545297243
Категории Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Хората мислят, че шансовете им са повече или по-малко определени от външния им вид, от хубостта или грозотата на лицето, от ръста, от косите или от липсата им. Грешка. Гласът решава всичко."

Жена ми Вера казва: „На всеки петдесет минути по пътищата на Франция загива човек. Погледни ги – карат като луди. Същите хора, които проявяват такова изключително благоразумие, когато пред очите им обират някоя старица на улицата. Как така не ги е страх, когато са зад волана?“ Какво да й отговоря? Може би това: сведеният над мотоциклета си човек е съсредоточен единствено в мига на своя полет; той се е вкопчил в частица от времето, отрязана и от миналото, и от бъдещето; изтръгнал се е от потока на времето; озовал се е вън от времето; с други думи, той е в състояние на екстаз. В това състояние той е забравил собствената си възраст, забравил е жена си, децата си, грижите си; затова не го е страх; защото източникът на страха е в бъдещето, а освободеният от бъдещето си няма от какво да се страхува.

Бързината е вид екстаз, подарен на човека от техническата революция. Обратно на мотоциклетиста, бегачът винаги е вътре в тялото си, принуден е да мисли за пришките си, за дъха си; докато тича, той усеща своето тегло, своята възраст, повече от всякога осъзнава себе си и момента от живота си. Предаде ли обаче на машината правата си над скоростта, нещата стават коренно различни. От този момент насетне собственото му тяло е извън играта и той се отдава на нетелесна, нематериална скорост, скорост в чист вид, скорост самоцелна, скорост екстаз. Любопитно единение: студената безличност на техниката и пламъка на екстаза.

Ключови думи: фентъзи

от Ваня Хинкова / дата: 02 май 2018

"Защото любовта е по дефиниция незаслужен подарък - да бъдеш обичан незаслужено е всъщност най-голямото доказателство за истинска любов."

"Дa оформиш времето е изисквaне нa крaсотaтa, но и нa пaметтa."

Милан Кундера, "Бавно"
(превод от френски: Росица Ташева)

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Що е то политик танцьор и етимолог-строител,можете да разберете само ако прочетете романа на Милан Кундера "Бавно".Странна мешавица е написал автора,в която историите преливат една в друга,завъртат се и после пак се събират...Покрай разказите виждаме и интересни размисли за политиката,живота и "още нещо".Кундера въвежда един нов термин "танцьор"за един определен тип политици - тези,които не ламтят за власт,а само за слава...Дадени са примери с двама френски политици,чиито имена не са известни.Единия целува болни от СПИН,другият държи пред камерите гладни деца в Африка,като танцувайки те водят помежду си морална битка...

А,чудесната история на един злощастен чешки учен-етимолог,който след 20 години работа на строеж заради прегрешения към партията,отива на симпозиум на западни учени по неговата специалност.Вместо наука той попада в един невероятен калейдоскоп от събития,който завършва край басейн,в който се дави жена,двама се опитват да се любят на ръба,а един човек се чуди какво му е дошло на главата...

Кундера казва:"Този,който дава гласност на идеите си,рискува наистина да убеди другите в тяхната правота,да им повлияе и така да се окаже в ролята на човек,който се стреми да промени света ...


Антонина Ганева - Хеликон, Стара Загора

Поредната порция литературна наслада. Дело на признатия майстор Милан Кундера. Никак не е случайно – той умее да увлича чак до последната страница. Историята на „Бавно” е изградена с много усет и сякаш приканва към съпреживяване, откриване на приликите между приключенията на героите в тази литературна вселена и „действителни” пътешествия случващи се в „истинския” свят. Струва си четенето!

Димо Георгиев - Хеликон, Шумен

Милан Кундера е роден през 1929 г. в Бърно, Чехословакия, но от 1975 г. живее във Франция. Всепризнат е като един от най-забележителните съвременни белетристи и експериментатори. Творчеството му е израз на съпротива срещу традиционните методи за съблазняване на читателя, а всяко негово произведение е свързано с другите по силата на една завладяваща полифония на емоции, мисли и преживявания.
Милан Кундера е автор на есета, пиеси, сборници с разкази и поезия. Световна популярност постига с романите „Шегата“ (1965), „Смешни любови“ (1963-1969), „Животът е другаде“ (1970), „Валс на раздяла“ (1971), „Книга за смеха и забравата“ (1978), „Непосилната лекота на битието“ (1984), „Изкуството на романа“ (1986), „Завети и предателства“ (1993), „Безсмъртие“ (1989), „Бавно“ (1995), „Самоличност“ (1996), „Незнанието“ (2000), „Празникът на незначителността“ (2014).