Червеният април

Автор: Сантяго Ронкалиоло
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Унискорп
Брой страници 320
Година на издаване 2008
Корици меки
Език български
Тегло 349 грама
Размери 20x13
ISBN 9789543301706
Баркод 9789543301706
Категории Трилъри, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Романът е удостоен с наградата “Алфагуара” през 2006 г.

Винаги съм искал да напиша трилър за серийни убийства и чудовищни престъпления. Така открих необходимите елементи в историята на моята страна – район в условия на война, град, населен с призраци и древни предания.
Сантяго Ронкалиоло

Главният герой на романа “Червеният април” Феликс Чакалтана Салдивар чува легендата за героя Тупак Амару от майка си: в Андите е разпространен митът за Инкарри, Кралят Инка. По всяка вероятност корените му датират от времето на колониализма, в периода след индианското въстание на Тупак Амару. След потушаването на бунта испанската армия подложила Тупак Амару на жестоки мъчения, смазали го от бой: удряли го докато го оставили полумъртъв. После завързали крайниците му за четири коня и го разкъсали на парчета.
Селяните вярват, че частите от тялото на Тупак Амару са погребани на различни места в Империята на инките, за да не може то повече никога да се събере в едно цяло. Според тях обаче частите с времето нарастват и се удължават, за да се съединят. И когато намерят главата, вождът инка ще възкръсне, и цикълът ще се затвори. Империята също ще възкръсне и ще разгроми кръвопийците. Земята и Слънцето ще погълнат бога, привнесен отвън, наложен насила от испанците.

В политическия трилър “Червеният април” Ронкалиоло преплита предания от историята на инките и съвременната жестока действителност при режима на перуанския президент Алберто Фухимори – единствения президент, осъден на 6 години лишаване от свобода за нарушаване на човешките права, злоупотреба с власт и корупция, със забрана да упражнява политическа дейност до 2011 г.


Областният заместник-прокурор Феликс Чакалтана Салдивар не блести с нищо, никога не е правил нищо лошо, но и нищо добро. Живее самотно, с живия спомен за майка си и с празнотата от неуспешния, разпаднал се брак. Стриктно спазва буквата на закона. За него моралните и човешките правила на поведение се свеждат единствено до Гражданския и Наказателния кодекс.
Неочаквано в градчето става жестоко убийство, следва второ, трето... И още, и още. Разследвайки престъпленията, Феликс Чакалтана Салдивар се запознава с факти от кървавото минало на Перу, които обуславят и се преплитат с чудовищни деяния в настоящето. Методите на дейците на крайно лявата групировка “Сендеро Луминосо” (“Сияйна пътека) си съперничат по жестокост със стратегиите на полицията и военните за смазване на комунистите, терористите и подривната им дейност. Митове за инките и акции на съпротивата се редуват със странни “изчезвания” на хора, с репресии и нечовешки изтезания от Въоръжените сили на Перу и Националната полиция, които впрочем остават скрити от медиите и завоалирани под маската на усилия за привиден ред и спокойствие. Предстоят избори и огласяването на безредиците е нежелателно, дори немислимо, тъй като ще се окаже “неблаготворно” за кандидат-властниците.
Мъст и възмездие, изтерзана съвест, разяждана от спомена за тежки престъпления, жестоки убийства и в целия този ужас – призраци от миналото и настоящето. Животът и смъртта се сливат дотолкова, че мъртвите са по-живи от живите мъртъвци.
Действието на романа се развива по време на Страстната седмица през 2000 г. Основано е на факти от реалната действителност, дори е въз основа на документи и досиета, а детайлите, диалозите и изграждането на характерите на героите са художествена измислица, която илюстрира и дава живот на документалното.

Реалните събития в родината, динамичното действие и психологизмът в трилъра на младия перуански автор привличат вниманието на взискателната международна читателска публика.
Пъблишърс Уикли

САНТЯГО РОНКАЛИОЛО е обявен за НОВ ТАЛАНТ
от Европейската верига книжарници ФНАК и е най-младият автор, удостоен два пъти с престижната литературна награда за най-добър испаноезичен роман “Алфагуара”.
Сантяго Ронкалиоло е роден в Лима, Перу, през 1975 г. Част от детството си прекарва в Арекипа (Мексико). Военното правителство, установено в Перу през 1968 г., принуждава баща му, политическия анализатор Рафаел Ронкалиоло, временно да напусне страната. По-късно семейството се завръща в родината и Сантяго учи в колеж.
В Лима публикува най-напред книги за деца и пиесата “Приятелите никога няма да ти навредят”. През 2000 г. се премества да живее в Испания. Работи като "литературен негър" (пише книги, които се публикуват от името на друг). Принуден е да чисти в частни домове, за да преживява, да си осигури прехраната, но днес името му вече е хит, с признание в литературата на испаноезичния свят. Той е и сценарист на теленовели, разследващ журналист, както и политически съветник, и преводач. Сътрудничи на испанския ежедневник "Ел паис" и на различни латиноамерикански вестници. Разностранният и надарен талант е един от най-ярките творци на съвременната испаноезична литература и култура.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]