100 разказа от Рей Бредбъри

Автор: Рей Бредбъри

Коментари: 6

Издател Бард
Брой страници 1024
Година на издаване 2008
Корици меки
Език български
Тегло 1622 грама
Размери 23x16
ISBN 9545859496
Баркод 9545859496
Категории Повести и разкази. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Докато станах на двайсет и две или двайсет и три, пишех разказите си до късно след полунощ – необичайни истории за призраци и привидения, за неща в буркани, които бях виждал във вмирисани на кисела пот панаири, за приятели, изгубени във вълните на езерата, за съпрузи в три сутринта, които трябваше да летят нощем, за да не бъдат убити от светлината.
Трябваха ми много години, за да се измъкна от таванската стаичка, където трябваше да се справям със собствената си смъртност (основна тийнейджърска грижа), и да стигна до дневната, а оттам – до моравата пред къщата, слънчевите лъчи и глухарчетата, готови да бъдат направени на вино.

Излизането на моравата и събиранията с роднините на Четвърти юли ми даде не само историите за Грийнтаун, Илинойс, но и ме запрати към Марс; следвайки съвета на Едгар Райс Бъроус и Джон Картър, взех със себе си багажа от детството, чичовците, лелите, мама, татко и брат ми. Всъщност, когато стигнах на Марс, те вече ме чакаха там – или пък бяха марсианци, които приличаха на тях. Разказите за Грийнтаун, намерили място в неочаквания роман „Вино от глухарчета”, и разказите за Червената планета, наблъскали се в другия случаен роман „Марсиански хроники”, бяха писани през същите години, в които тичах до бъчвата за дъждовна вода до къщата на дядо ми и баба ми, за да загреба от нея всички спомени, митове и асоциации от онова време.

Успоредно с това пресъздавах роднините си като вампири, обитаващи градче, подобно на онова от „Вино от глухарчета”, мрачен първи братовчед на градчето на Марс, където загина Третата експедиция. Така животът ми минаваше по три начина – като градски изследовател, космически пътешественик и скитник с американските братовчеди на граф Дракула.

Не знам дали вярвам в предишни животи, нито съм сигурен, че мога да живея вечно. Но онова момче вярваше в двете и го оставих да вярва. То написа разказите и романите ми. То движи гадателската дъска и казва Да или Не на спотайващите се истини и полуистини. То е кожата, през която преминават всички неща и се излагат на хартия. Доверих му своите страсти, страхове и радости. И то рядко ме е подвеждало.

Рей Бредбъри

Ключови думи: Рей Бредбъри, За него

от Ваня Хинкова / дата: 26 сеп 2016

"Беше септември. Последните дни на месеца, когато всичко се натъжава без някаква конкретна причина."

Рей Бредбъри, "Езерото"
(превод: Венцислав Божилов)

от Аз / дата: 08 ное 2011

Благодаря,скоро ще се чуем. :)

от Елена Панайотова, Хеликон / дата: 03 окт 2011

Към Аз:
Търсеното от Вас заглавие е изчерпано в склада на Хеликон, но все още има няколко бройки в наши книжарници в страната. Ако желаете да ви я доставим, моля пишете ни на [email protected], за да уточним подробностите. Успех!

от Аз / дата: 02 окт 2011

Кога ще я има в наличност??

от Таня / дата: 26 фев 2009

Книгата е просто превъзходна. Качеството и се определя от съдържанието, а иначе меките корици наистина трябваше да са твърди. Но доброто слово унищожава другите недостатъци.

от Валерия Симеонова / дата: 03 ное 2008

Книгата е с много правописни грешки и с мека корица !
А разказите са много хубави...

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Роден в Уокиган, щата Илинойс. Не е получил висше образование. От 1943 г. е професионален писател. Първата му публикация е разказа Pendulum(1941 - в съавторство с Хенри Хъс). Дебютния си сборник Dark Carnival е публикувал през 1947 г. След излизането през 1950 г. на сборника "Марсиански хроники" ("The Martian Chronicles"), получава широка известност, която затвърждава със следващите си книги.

Бредбъри е лауерат на премиите О'Хенри, Бенджамин Франклин, премията на Американската академия, премията на Ан Радклиф, премията Гандалф.През 1988 г. е удостоен с титлата гранд-мастер, година по-късно получава премията на Брем Стокер за достижения през целия живот.

Живее в Лос Анжелис, щата Калифорния.