Клетвата

Автор: Фридрих Дюренмат

Коментари: 0

Издател Унискорп
Брой страници 160
Година на издаване 2008
Корици меки
Език български
Тегло 175 грама
Размери 20x12
ISBN 9789543301324
Баркод 9789543301324
Категории Криминални романи, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Хартиено издание

Наличност: НЕ
Доставка: не е в наличност

Цена: 8.00 лв.

Малко преди да се пенсионира и да отлети за Аман, комисар Матей е изправен пред най-важния случай в кариерата си. В гората край Мегендорф е намерен трупът на момиченце. Гритли Мозер е заклана с бръснач. Комисарят дава пред отчаяните родители най-трудната клетва в живота си - да залови убиеца.
Жителите на градчето са убедени, че престъпникът е познатият им амбулантен търговец и настояват за наказанието му. Единствен Матей се усъмнява в привидните улики. В училището на жертвата той попада на нейна рисунка, която му подсказва, че убиецът е друг. Урсула, приятелката на Гритли, му разяснява нарисуваното - момиченцето се е срещало с великан и той й подарявал таралежи. В същото време основният заподозрян се самоубива в килията и всички си отдъхват. Само Матей знае, че още не е изпълнил клетвата.

Фридрих Дюренмат е швейцарски белетрист, есеист, драматург, поет и художник. Роден е на 05. 01. 1921 г. в Конолфинген, село в кантон Берн, в семейството на протестантски пастор. Следва теология, философия, естествени науки и литература в Берн и Цюрих. Работи като график и театрален критик. Има огромен принос за съживяването на немскоезичния театър след Втората световна война.
Дюренмат си създава световно име преди всичко като драматург, който с моралистичен патос търси нравствената си позиция отвъд идеологиите и класовата борба. Но литературния си път започва като прозаик. Пише разкази, повлияни Франц Кафка и Ернст Юнгер. Следват сборникът Градът (1952) и първият му роман Съдията и неговият палач. После издава Подозрението (1953), прозаичната комедия Един грък търси гъркиня (1955), новелата Авария (1956) и романът Клетвата (1958). Фридрих Дюренмат се утвърждава като майстор на психологическата проза, като сатирик с остър усет за гротескното и абсурдното.
Отхвърля всяка художествена, политическа или религиозна закостенялост. За своя задача определя да бъде не терапевт, а диагностик, не идеолог, а скептичен опонент, чиято литература трябва да провокира у публиката объркване и критически рефлекси. Оживени от митологични, профанно- и религиозно-исторически, както и от естественонаучни теми, в произведенията му става дума за правда и несправедливост, сила и власт, безсилие и милост; героите му са съдии и обвиняеми, палачи и жертви.
Дюренмат умира на 14. 12. 1990 г. в къщата си в Нюшател.

***
За творчеството си писателят получава много отличия:
1959: Културната награда Шилер на град Манхайм
1960: Голямата швейцарска награда Шилер
1983: Австрийската държавна награда за европейска литература
1985: Наградата Жан Паул на провинция Бавария
1986: Наградата Фридрих Шилер на провинция Баден-Вюртемберг
1986: Наградата Георг Бюхнер
1969: Става почетен доктор на университета "Темпъл" във Филаделфия, САЩ.
Носител е и на приза Алексей Толстой на Международната асоциация на писателите на криминални романи.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Фридрих Дюренмат, наред с Макс Фриш, е най-значителното име в съвременната швейцарска литература. Творчеството му обхваща драми, радиопиеси, романи, разкази и есета. Дюренмат е роден през 1921 г. в Конолфинген, кантон Берн, в семейството на протестантски пастор. Следва в Цюрих теология, философия и литература. Известно време работи като художник и театрален критик в един вестник. Литературния си път Дюренмат започва с трагикомедията „Писано е\" (1947), но успех му донася комедията „Бракът на господин Мисисипи\" (1952). Тогава публикува сборник с разкази „Градът\" (1952), следват романите „Съдията и неговият палач\" (1952), „Подозрението\" (1953), „Аварията\" (1956) и „Обещанието\" (1958). Тези творби го утвърждават като майстор на психологическата проза и сатирик с усет към гротескното и абсурдното в живота. Световна слава писателят си спечелва с драмите „Посещението на старата дама\" (1956), „Ромул Велики\" (1958), „Франк V\" (1960) и особено „Физиците\" (1961), които се играят с успех и днес. В последната си книга, „Зимната война в Тибет\" (1982), Дюренмат създава мрачна „антиутопия\", в която анализира от психологическа и нравствена гледна точка последиците от една трета световна война. Творчеството на Фридрих Дюренмат е пронизано от моралистичен патос, който се изявява в създаването на пародийно-нелепи образи и ситуации, носещи характера на предупреждение към читателя. Сам писателят заявява: „Светът се изправя пред мен като чудовище, като загадка на злото, която трябва да се приеме, но пред която в никакъв случай не бива да капитулираме\".