Морал и социология

Автор: Патрик Фаро

Коментари: 0

Издател Сонм
Брой страници 388
Година на издаване 2006
Корици меки
Език български
Тегло 450 грама
Размери 21x14
ISBN 9548478838
Баркод 9548478838
Категории Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

В книгата си "Морал и социология" той разглежда социологията като въвеждаща два типа нови размишления спрямо философската традиция: изучаването на социалните факти и анализа на социалното действие. Разделението между двете дисциплини е следвало да бъде приглушено от първоначалния интерес на социолозите към моралните въпроси. Ала философията не се е занимавала с въпроса за преплитанията между морала и социалната иманентност. Социолозите са решили, че могат да не се задълбочават в концептуалното и нормативното съдържание на моралността и да я разглеждат като отделна за всяка култура или социална група идеологическа област, чиито детерминанти и социални ефекти е достатъчно да схванем. В резултат се е получило постепенното заличаване на темата за етиката в социологическите изследвания в собствения смисъл на думата, макар че тази тема е продължавала да съществува при публичното изразяване на позиция от страна на социолозите.
Патрик Фаро се опитва да възстанови мястото на философията и етиката в социологическата теория, за да станат възможни познанието и разпознаването на етиката в практическите оправдания или мотивации на обществените субекти.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Патрик Фаро (р. 1947 г.) е френски социолог, научен ръководител в CNRS (Национален център за научни изследвания), асоцииран професор в Университета Париж-V Рене Декарт и член на CERSES (Изследователски център Смисъл Етика Общество). Автор е на множество трудове, сред които: Разум и цивилизация (2006), Логиката на респекта (2001), Смисълът на действието и разбирането на другия (1993) и др.