Ваканция във Франция

Автор: П.Г.Удхаус

Коментари: 0

Издател Колибри
Брой страници 192
Година на издаване 2003
Корици меки
Език български
Тегло 138 грама
Размери 0x0
ISBN 9545292628
Баркод 9545292628
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Ваканция във Франция" силно ме озадачава. По правило ясно си спомням как ми е хрумвало да напиша всяка книга, как ми е идвала основната идея и тъй нататък, но тази направо ме обърква. Написах я през 1956 год., след като бях живял в Ремсенбърг вече няколко години, а защо в тази типично американска атмосфера реших, че следващата ми книга трябва да се развива на френска сцена и с множество френски действащи лица, си остава пълна загадка. Книгата би трябвало да принадлежи на периода 1930-1935 година, когато живеех близо до Кан и се опитвах да науча френски чрез посещения на местното училище към школата за чужди езици "Берлиц" и четене на романите на Колет, пиесите на Жорж Курлен и палавото съдържание на "Ла ви паризиен". Така и не се научих да говоря френски, но научих добре да го чета, което напълно ме устройва, тъй като сега, когато съм на двадесет и две години, никога не напускам дома си в Лонг Айлънд и е малко вероятно да ми падне възможността да си чеша езика с някои французин, поради което възгледите ми за моливите ще си останат неизказани. /…/
Това, което най-добре си спомням за тази книга, е, че някой написа гадна рецензия за нея в един от седмичниците, а Ивлин Уо се втурна да ме защитава и нападна клетника със зъби и нокти, като с това сложи началото на полемика, продължила месеци. /…/ Беше ли прав човекът? /Не Ивлин Уо, другият човек/ . Много е възможно.
Аз съм от онези щастливци, които никога не намират недостатък в творбите си. Винаги съм гледал на тях като майка на рожбите си. /.../
Няколко думи за заглавието. Не съм се натъквал на него, но предполагам, че всеки, написал роман, развиващ се във Франция, вероятно го е нарекъл както аз нарекох моя. Недоумявям защо американският ми издател не го е променил. /.../
По някаква причина моята “Ваканция във Франция” мина през ситото и се присъедини към всички останали ваканции във Франция. Мога само да се надявам, че ще бъде сметната за достойна да бъде включена в списъка на Стоте най-добри книги, озаглавени “Ваканция във Франция”

П. Г. Удхаус

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Патилата на П. Г. Удхаус в резюме

Сър Пелъм Гренвил Удхаус (за приятели - Плъм) е роден на 15 октомври 1881г. в Гилдфорд, Съри, Англия. Умира на 14 февруари 1975г. (точно на Св. Валентин) в Саутхемптън, Ню Йорк, САЩ. Получава образованието си в колежа \"Дълуич\", където е член на училищния отбор по крикет ( той не губи интереса си към играта и по-късно). Тренира и бокс. В този период от живота си среща и се сприятелява с представители на английската аристокрация, които по-късно служат на Плъм за прототип на някои от главните герои в книгите му. След колежа Удхаус работи 2 години в Банка на Хонк Конг и Шанхай (получава назначението чрез приятели на баща си), но напуска, за да изкарва прераната си като журналист и писател. Праща разказите си на много вестниции списания. През 1902г. той започва да списва колконката \"Между другото\" на стария вестник \"Глоуб\". В същото време продължава да праща разказите си и допринася за съществуването на серия от училищни разкази за списание за момчета - \"Капитанът\"(в едно, от които за първи път се появява образът на Патсмит).
На 28-годишна възраст (1909г.), не много преди Първата световна война, Удхаус отплава за Новия свят - САЩ (това е второто му посещение; първото е през 1904г.), където продължава да пише кратки разкази , а също така се изявява като театрален критик за вестниците. Прави серия за Съботния Ивнинг Поуст (за следващите 25 години почти всички негови книги се публикуват за първи път именно там). По същото време Плъм среща хора, които се движат в музикалните кръгове и под тяхно влияние започва да пише текстове на песни, пиеси, взима участие в създаването на мюзикъли , но не изоставя и разказите - Патсмит журналист (Psmith Journalist 1912г.), Джим Тайфуна(1918г. Picadilli Jim).
На 33 години (1914г.) Удхаус се жени.
През следващите няколко години Плъм пътува с трупите, които представят творбите му и решава да се установи във Франция (той живее във Великобритания и САЩ до 1934г.). От 1930 до 1935г. той пребивава близо до Кан (наема къщата близо до Кан през март 1932г., но заживява в Ле Токя през 1934г.).
През 1939г. за заслуги към британския език, Удхаус се сдобива с докторска степен от Оксфордския университет.
В началото на Втората световна война бива преследван от френското правителство по време на така наречния \"лов на шпиони\". Когато войските на нацистите окупират Франция, Плъм е заловен и изпратен в Германия. След войната продължава да пише книги, но освен писане на текстове за песни и мюзикъли, се пробва и като продуцент (с различни степени на успеваемост)
През 1955г. (на 74 годишна възраст) всичките проблеми на сър Пелъм Гренвил Удхаус намират разрешението си и той получава американско гражданство, след което се установява в околностите на Ню Йорк до самата си смърт. А тя настъпва в 1975г., малко след като е посветен в рицарство от кралицата на Великобритания.