Племенникът на Витгенщайн

Автор: Томас Бернхард

Коментари: 1

Издател Атлантис---КЛ
Брой страници 128
Година на издаване 2002
Корици меки
Език български
Тегло 143 грама
Размери 0x0
ISBN 9549621219
Баркод 9549621219
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Цял век семейство Витгенщайн беше произвеждало оръжия и машини, докато накрая беше създало Лудвиг и Паул, известния и епохален философ и, поне във Виена, не по-малко известния и точно там дори още по-известния луд, който по принцип беше също толкова философ като чичо си Лудвиг, както и обратно, философът Лудвиг също е бил толкова луд, колкото племенникът му Паул, но единият, Лудвиг, беше станал известен чрез философията си, а другият, Паул - чрез лудостта си. Единият, Лудвиг, може би е бил повече философ, а другият, Паул, може би - повече луд, но вероятно при единия, при философа Витгенщайн, вярваме, че е философ само заради това, че именно неговата философия, а не лудостта му е записана на хартия, докато другия, Паул, смятаме за побъркан, защото той потискаше своята философия и не я публикуваше, а изваждаше на показ само лудостта си. Бих могъл дори да кажа, че единия публикуваше своя мозък, а другият го практикуваше. А къде е разликата между публикувания и непрекъснато публикуващия мозък и практикувания и непрекъснато практикуващия?

от Николай Узунов / дата: 22 яну 2013

Ако скоро преиздадат тази книга от Атлантис, спокойно мога да ви кажа, че това е един от 10-те най-провокативни, най-емоционални, най-интелигентни, най-музикални в езиково отношение и най-експресивни романа на миналото столетие. Изд. Атлантис, моля, преиздайте Бернхард!!!!!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Томас Бернхард е един от най-интересните съвременни австрийски писатели, автор на множество романи и театрални пиеси, носител на много литературни награди и отличия. Учил музика, работил като журналист, а след това и като писател на свободна практика, той е добре познат на читателите и зрителите в целия свят. Актъорите с удоволствие играят в пиесите му, макар режисьорите често да са много респектирани от своеобразния му стил, от провокативния му поглед към света, от съчетаването на мрачни, разрушителни страсти с остроумна закачка и дори, макар и много рядко, с радостта от живота.