Легендата Прудкин

Автор: Христо Калчев

Коментари: 0

Издател Световит
Брой страници 144
Година на издаване 2003
Корици меки
Език български
Тегло 182 грама
Размери 0x0
ISBN
Баркод
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Легендата затова е легенда защото е по жилава и издръжлива от всякакво историческо доказателство. Историята, която предстои да ви разкажа е легенда. Не случайно в две изречения повтарям два пъти тези понятия. Цюрих не помнеше такива горещини от лятото на двадесет и втора година. Двама възрастни мъже седяха на пейка под кестените край " Цюрих зее". Това не бяха случайни хора, а най издирваните мъже в комунистическа България. Единият беше великият полицай Никола Гешев издирван с десетилетия ту от държавна сигурност, ту от КГБ, другият, на чиято дясна китка имаше татуировка АМП беше големият авантюрист Антон Макарович Прудкин. Дълги години полицията в царска България живееше с мисълта че тази абревиатура означава Антон Макаров Прудкин но всъщност това беше лозунга на анархистите прокламиран в началото на века от княз Кропоткин и означаваше " Анархия мать порядок". Двамата мъже седяха мълчаливо един до друг, пушеха от обща кутия " ЖИТАН" и от време на време подхвърляха чипс на лебедите, плуващи във водата близо до брега спокойно и доверчиво. Жегите бяха толкова убийствени, че по улиците почти не се виждаше народ или ако някъде се чуваше движение то беше от снабдените с климатици автомобили. В тишината на града зад гърба им между кестените спря бронираният инкасо автомобил на "Норт Бренер Банк". В този момент като в лош американски екшън от двете страни на "Банхов щрасе " се появиха три автомобила "Алфа Ромео Джулия спринт", наобиколиха камиона на банката и девет въоръжени с автомати бандити изскочиха от тях. Гешев и Пруд-кин наблюдаваха през рамо, лицата им бяха невъзмутими, подобни авантюри отдавна нито ги вълнуваха нито, впечатляваха. Бандитите наобиколиха инкасо автомобила и се опитаха да принудят охраната да се предаде.
- Какво ще кажеш, Антоан? - попита Гешев.
- Италианци - спокойно отговори Прудкин. - Само тези идиоти не знаят, че в Швейцария гроздето е кисело.
В този момент пред банката се изсипа полицията. В Цюрих беше истинска рядкост да срещнеш въоръжен полицай, но случеше ли се нещо непредвидено въоръжените до зъби облечени като астронавти командоси изникваха като гъби след дъжд. За по малко от тридесет секунди акцията приключи, трима от нападателите лежаха мъртви, а останалите с качулки и белезници наблъскани в специалният полицейски "ДОДЖ". Появи се колата на моргата, обра труповете и площада пред "Норд Бренер Банк"отново опустя.
- Аматьори - с въздишка каза Пудкин. - Ако бяха руски мафиоти щяха да се справят.
- Не и в Швейцария - каза Гешев, запалвайки нова цигара. - да тръгваме Атоан, става нетърпимо горещо.
-В хотел "Савоя" има климатик Никола.
Двамата мъже станаха от пейката и бавно се отдалечиха по алеята между кестените.
Беше август 1966 год. Но всички събития на тази легенда започнаха много по рано.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Роден е на 11 август 1944 г. в София. От 1948 до 1953 г. баща му лежи в концлагера в Белене, а семейството му е изселено от София. Завършва английска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работи като драматург в театри в Русе и Пазарджик. До 1990 г. членува в Съюза на българските писатели. Води рубриката „Рубикон“ във вестник „Демокрация“. Бил е републикански шампион по фехтовка. Женен, баща на две деца - дъщеря (1975 г.) и син.

Христо Калчев е автор на 26 книги. Той е най-касовият български писател след демократичните промени през 1989 г.

Придобива популярност с поредицата, наречена от него Вулгарни романи.

Умира на 22 март 2006 г.