Морава звезда кървава

Автор: Константин Петканов

Коментари: 1

Издател Захарий-Стоянов
Брой страници 346
Година на издаване 2004
Корици меки
Език български
Тегло 761 грама
Размери 20x13
ISBN 9547394142
Баркод 9547394142
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Освен с историческа проблематика от отдавна минали епохи К. Петканов пише литературни произведения, посветени и на някои по-нови събития. Сред тях се откроява романът му "Морава звезда кървава", който бележи творческия връх на писателя и се посреща с голям интерес от литературната общественост. В същото време реакцията на управляващите кръгове е крайно отрицателна поради неговата подчертано антивоенна насоченост. Един от тогавашните министри го определя като "атентат-отрова, чието въздействие е равносилно на цианкалий". Не по-малко остро реагира и казионният Съюз на запасните офицери, който си позволява дързостта да поиска от писателя да върне военните ордени, получени за проявена храброст по време на войните (1912-1913 и 1915-1918). Никой обаче от управляващите не се наема да оспори художествените качества на произведението му.
Като писател К. Петканов не отминава и най-малките си почитатели. Автор е на голям брой детски разкази, които също се посрещат с голям интерес.
Макар че по-голяма част от времето си посвещава на исторически разкази, повести и романи, писателят се вълнува и от някои други проблеми. Показател за това са излезлите под перото му теоретични трудове - "Характерни черти на българина" (1930), "Българинът, драмата и театърът" (1937), "Образите в българското художествено слово" (1940), "Художественото слово" и др. Издава отделен труд на тема "Идеологията на Тракийската организация" (1934). Вдъхновява композитора Марин Големинов да напише музиката към балета "Нестинарка" и пр.
Литературното дело на К. Петканов навремето получава голямо признание, показател за което са неколко-кратните преиздавания на някои от творбите му. След края на Втората световна война по обясними причини наследството на писателя е оставено в забвение. Само отделни негови произведения виждат отново бял свят.
МИЛЕН КУМАНОВ

от анито / дата: 20 апр 2011

моето мнение за тази книга е много добро,защото аз много я харесвам.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg