Свобода и независимост

Автор: Любен Каравелов

Коментари: 0

Издател Захарий-Стоянов
Брой страници 594
Година на издаване 2003
Корици меки
Език български
Тегло 567 грама
Размери 0x0
ISBN 954739407X
Баркод 954739407X
Категории Мемоари. Документалистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

За по-малко от две десетилетия Л. Каравелов оставя огромно не само по обем, но и по значимост публицистично наследство. Като издател на вестници и списания той проявява интерес не само към проблемите на стратегията и тактиката на българската национална революция в края на 60-те и 70-те години на XIX в., но и към широк кръг други проблеми от политическо и културно естество. Може определено да се каже, че няма по-съществен въпрос, отнасящ се до съдбата на българския народ през посочения период, по който той да не е взел открито отношение.
Ограниченият обем на настоящето издание не позволи да бъдат включени многобройните му статии, дописки, отзиви и рецензии, но и тези, които намериха място в него, позволяват да се придобие представа за майсторството на неговото перо.
Милен Куманов

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Любен Стойчев Каравелов (1834 - 21 януари 1879) е български енциклопедист, поет, писател, журналист, пише библиографски трудове, статии по нумизматика, лексикография, българска литература, култура, политическа история, допринася много за развитието на обществената мисъл в България през Българското възраждане. Участва в националреволюционното движение като член и председател на БРЦК в Букурещ, Румъния в началото на 70-те год. на ІХ в.
Любен Каравелов e роден през 1834 г. в Копривщица. Любен е по-голям брат на влиятелния следосвобожденски политик Петко Каравелов (1843-1903).
Каравелов учи в килийно училище, после в училище на Христо Пулеков по взаимоучителния метод. След откриването на първото българско класно училище от Найден Геров в Копривщица през 1846 г., Каравелов става ученик на Геров. По-късно баща му го изпраща да учи в гръцко училище (2 години). През 1850 г. се премества в училището на Найден Геров в Пловдив, където за първи път чете и руски автори. Изпратен в Одрин да учи за чирак, връща се в Копривщица, а 1856 г. го изпращат в Цариград. Тук вместо да се заинтересува от търговия, той се интересува от политически въпроси от Кримската война. Паралелно с това си записва и материали за изследователска работа по фолклор и етнография.

В 1857 г. заминава за Москва през Одеса, но не се записва в кадетския корпус, а се записва като слушател в Историко-филологическия факултет на Московския университет — поради наклонност към литература, история и славянски езици.