Изкуства и науки за текста

Автор: Франсоа Растие

Коментари: 0

Издател Лик
Брой страници 392
Година на издаване 2003
Корици меки
Език български
Тегло 438 грама
Размери 0x0
ISBN 9546076120
Баркод 9546076120
Категории Теория на литературата, Литературознание, Език и литература, Хуманитарни науки, Книги

В изследването си професор Франсоа Растие ни показва какво представлява текстът и кои са неговите външни полюси; как филологията и херменевтиката се допълват; как лингвистиката и семиотиката си съперничат в анализа на текста. Изключително интересна е и интерпретацията му на поетиката като лингвистика на жанровете, както и своеобразният „пътеводител" из областите на цифровата филология.


Критици и преподаватели, всички онези, които анализират съдържанието на текстовете, използват понятия, заимствани от реториката, стилистиката, семиотиката, поетиката и т.н. Дали този сполучлив еклектизъм разкрива общи традиции, заемки и може би допълващи се перспективи между тези дисциплини? Трудно е да се определи обща гледна точка, която би могла да ги организира, защото те имат разнородни статути: филологията и лингвистиката искат да бъдат науки; реториката и херменевтиката са техники или, ако тази дума дразни изкуства.

Дисциплините, за които става дума в тази книга, могат да се групират в две тетралогии. Първата - лингвистика, семиотика, филология, херменевтика - засяга всички текстове; втората - реторика, стилистика, тематика и поетика - в наши дни е свързана с литературните текстове. По силата на принципа за начална завършеност, предложен от Рикьор, авторът не се старае да ги йерархизира, нито да ги свързва изкуствено помежду им.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg