Защо не сме социалисти

Автор: Георги Данаилов и др.

Коментари: 25

Издател Абагар
Брой страници 120
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 180 грама
Размери 23x16
ISBN 9789544278304
Баркод 9789544278304
Категории Есеистика. Публицистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Екслузивно от ХЕЛИКОН !

За заявки на едро:
e-mail : [email protected]
тел : 0878 159617"Защо не сме социалисти" е книга от 11 автори, която тези дни излиза от печат.
Сборникът е реплика към "Защото сме социалисти"- съчинение на министър-председателя Сергей Станишев, което бе разпространено на последния конгрес на управляващата партия през ноември миналата година.
Председателят на Българската социалистическа партия твърдеше, че трудът му е насочен към лявомислещите и другарите му по партийна принадлежност, защото вярата им била разколебана.
На корицата ликът на автора беше подреден до баба Тонка Обретенова, Карл Маркс, Николай Добрев, Тони Блеър, Никола Вапцаров, Сеголен Роаял, Йордан Радичков, Нелсън Мандела, Пабло Пикасо, Джон Ленън и други според Станишев "привърженици на лявата идея". Но кой знае защо липсваха Ленин, Сталин, Мао Цзедун и Ким Ир Сен.
Авторите на "Защо не сме социалисти" слагат на корицата на своята книга Алберт Айнщайн, Димитър Талев, Александър Солженицин, Елин Пелин, Фьодор Достоевски, Шарл дьо Гол, Роналд Рейгън, Андрей Сахаров, Димитър Петков, Борис Христов, Райко Алексиев, Албер Камю, Антоан дьо Сент Екзюпери, Захари Стоянов, Николай Бердяев, Иван Вазов, Христо Явашев-Кристо, Мик Джагър, Змей Горянин, Борис Пастернак, Пенчо Славейков и други.
А в центъра - между Стефан Стамболов, Маргарет Тачър, Никола Мушанов и Уинстън Чърчил - намига един клоун.
Автори в книгата са Георги Мишев, Георги Данаилов, Кръстьо Кръстев, Йордан Попов, Любослава Русева, Михаил Вешим, Йосиф Перец, Ганчо Савов, Георги Господинов, Стефан Вълев и Васил Станилов. Художник е Николай Пекарев.
Георги Данаилов е автор на есе за произхода и провала на социалистическата идея. Георги Мишев описва своя абсурдна среща с Тодор Живков, когато изключват писателя от БКП заради участието му в Комитета за спасяване на Русе от екологичната катастрофа през 1988 г.
Кръстю Кръстев в стила си на автор от в. "Стършел" описва на какво е приличала София по време на "Световния фестивал на младежта и студентите" през историческата за света 1968 г.
Георги Господинов разсъждава на тема как са се появявали и как изчезваха в магазините стоките по време на "реалния социализъм". Текстът на Михаил Вешим е за потрисащите му впечатления от кратък престой в Северна Корея…
За въведение на сборника авторите са избрали надписа на Паметника на жертвите от Унгарската революция през 1956 г., издигнат пред парламента в Буда Пеща. Той гласи:
"Комунистическата система се провали във всяко отношение. Но би било твърде неразумно, ако повярваме, че сме се отървали от комунистите. Голяма е опасността, че те като узурпатори на провалилата се система ще запазят това, което са плячкосали, и постовете във властта.
Който не познава Сибир, не познава Съветския съюз."

Ключови думи: Време за любима книга, Черен петък

от ахмак / дата: 14 фев 2013

Ама др. Георги Данаилов е агент на зловещите тайни репресивни комунистически служби, така както и другарите Ганчо Савов, Васил Станилов и останалите изроди създадени от ЦК на БКП.

от аз / дата: 27 ное 2009

Не съм чел книгата, но ми направи впечатление че Айнщайн е на корицата... което е малко странно, при положение, че той сам се е определял като социалист.

от Шокирана / дата: 12 юли 2009

Днес си купих книгата и съм много доволна! Реших да прочета мненията под рецензията. Както винаги - кой бил доносник, кой бил от ДС, кой бил социалист, кой бил лош... Любим специалитет на всеки българин! Толкова много промити мозъци, толкова глупави хора.
Тази книга е просто една шега, не го ли разбирате?

от Бончева / дата: 08 юли 2009

Не симпатизирам на бившия съветски гражданин Сергей Дмитриевич Станишев и на идеите на партията му. Недоумявам обаче как е възможно следното: Георги (Жожо) Данаилов беше обявен като доносник на комунистическата Държавна сигурност с агентурния псевдоним "Андрей" ? И това литературно и нравствено джудже отново се опитва да бъде наставник по морал на изстрадалия от такива като него български народ. Срамота! Поразена съм и от факта, че една от малкото достойни и талантливи наши журналистки, известна с последователно отстояваните си позиции срещу агентурата на ДС, се е съгласила да си съавторства с агента Андрей.

от езичник / дата: 16 юни 2009

Не съм чел книгата и нямам намерение да го правя. Харесвам отделни други произведения на авторите – някои от тях са горе-долу добри писатели. Но не ми допада озлоблението, което явно проявяват в случая, а и друг път. Станишев написал пропагандна книга. Е, и? Въпросните писатели се почувствали длъжни веднага, направо първосигнално, с антикомунистически плам да напишат „контрапроизведение“. Всеки от тях да беше написал нещо друго, по-стойностно, и да го предложи на пазара. Изобщо колко други книги издадоха тези господа напоследък, а?

Освен това, всичкият този „праведен гняв“ е малко позакъснял. Закъснял беше още през 1989г. Да ме прощават господата, но всички те добре се бяха подредили и при стария режим. Не е ли смешно например Мишев да се оплаква, че го изгонили от БКП? Че какво е правил там? Или, ако е осъзнал, че мястото му не е в БКП, защо не напусна сам? А го изгонили, забележете, през 1988г. Замалко Великата Ноемврийска Капиталистическа Революция да го завари с партиен билет, както други негови колеги, сега пламенни антикомунисти. Излиза, че още го е яд задето го натирили от партията. Че те са му направили услуга, не е ли така?

Отделно от това пък, на корицата и на двете книги има явни абсурди. Войнолюбецът Блеър социалист? Та той беше известен като „пудела на Клинтън“ затова че ограеше по свирката на последния и с оръжие пазеше петролните интереси на държавата му. Айнщайн антикомунист? Това невежество ли е, господа автори и издатели, или обичайната ви наглост? Та човекът е не само изявен социалист, и е писал за това, ами е бил близък с видни комунисти. Което пък го е снабдило с предебело досие във ФБР и безброй доноси срещу него от доблестните и толерантни граждани на САЩ.

А всички тези наши „социалисти“ от БСП, които всъщност са едри капиталисти, и „борците срещу комунизма“, които всъщност са кой партиен член, кой даже ръководител, а всички до един – храненици на соцсистемата – моля да не ми се препоръчват толкова разпенено. Както се казва, аре нема нужда.

от Василена Донкова / дата: 03 юни 2009

До Паметлив! Преди да упреквате някого в нещо, моля отговорете ми на един прост въпрос: напишете ми името на поне един вестник от времената преди 1989 г., който да не е бил орган на нещо: БКП, ОФ, ДКМС и така нататък! Нима сте забравили, след като сте паметлив, че тогава нямаше частни издания? Защо тогава да упрекваме всенародния любимец "Стършел", който може и да не е без грехове, като всеки, който е живял вече 62 години, че бил издание на ЦК на БКП? Напротив, колкото по-близо да Политбюро, толкова по-силен е бил контрола и цензурата! Анонимността Ви не ми позволява да преценя кой сте, какво сте направили през живота си, какво ще оставите след себе си, но оставям това да си прецените сам! Авторите на книгата са имали и имат смелостта да казват публично мислите си, правилни или неправилни, но всеки знае имената им! А Вие преди 1989 г. къде изкарвахте прехраната на семейството си - в Дружество с ограничена отговорност, в Акционерно дружество, в Управителния съвет на частна банка, като Едноличен търговец? Разбира се, че не! Тогава такива неща нямаше! Всичко беше държавно! А държавата беше на същото онова ЦК на БКП, дето упреквате "Стършел", че му бил орган! Лесно се търсят кусури в онзи, който е излязъл на мегдана и е казал нещо! Потърсете малко и в себе си, тогава ще видите доколко сте Паметлив и доколко това не е избирателно! Впрочем, в "Защо не сме социалисти" се говори и за това!

от Паметлив / дата: 01 юни 2009

Странен състав на авторския колектив - единият бивше ченге, няколко от другите - дългогодишни деятели на бившия \"Стършел\", орган на ЦК на БКП. Йордан Попов - член на партийното бюро на СБП преди 1989 г. Погледнета \"Вилна зона\" на Мишев - идеята е че стихията на частната собственост води до физическо убийство - до един бяха поправячи на чистотата на соц. идеята от онова време. Търсят дисиденстваща индулгенция от хора, които имат къса памет. Мизерници в мисленето.

от Василена Донкова / дата: 01 юни 2009

Чудесна книга в объркани времена! 11 български интелектуалци използват таланта и жизнения си опит да съобщят на обществото, че в него има различни хора, някои от които не споделят господстващата в последните 7 - 8 години посткомунистическа и проруска идеология на управляващата партия. Авторите на книгата са написали толкова любими на читателя книги и незабравими филми, че напълно е възможно да предизвикат завист и първосигнални реакции, както виждам в отзивите по-горе! Мои фаворити в "Защо не сме социалисти" са Георги Данаилов, Кръстьо Кръстев и Михаил Вешим, но всички истории, които са разказани вътре са чудесни, често пъти весели и нямат нищо общо с говоренето анти! За мен тези хора са не-социалисти, свободни личности и писатели, чийто глас трябва да чуем!

от наблюдателен / дата: 25 май 2009

Нещо анотацията ви куца: книгата на Станишев е с друго име, а и Будапеща си има утвърден правопис, паметник се пише с малка буква.

от Ичана / дата: 23 май 2009

От коя бозка цицаха преди 20 години вьпросните "не социалисти", автори на "репликата" ?

от Димитър / дата: 17 май 2009

Тъпичък и примитивен сборник на безпомощни автори!

Колко е лесно да се напише подобна книга в 2009 година!

от Азне съм комунист / дата: 14 май 2009

браво ! всъщност онези, които се наричат социалисти у нас И СА във "висшия партиен съвет"са си най-обикновени КАПИТАЛИСТИ, -слушах , че там били 16 на брой, е и извън още.... за огромно мое съжаление

от razumen / дата: 05 май 2009

Най-лесният отговор на въпроса "Защо НЕ сме социалисти?" е:
Защото сте глупави!

от др. Колев / дата: 05 май 2009

Мисля, че ви обясних подтика на авторите, би трябвало всеки здравомислещ човек да съзре пошлата пропагандно-агитационна кампания и незрелите опити на група пропаднали седесари да омаскарят една вековна идея и традиция. Няма да ни сразите с вашите прогнили капиталистически машинации!

от dani / дата: 03 май 2009

tui ne e li knigata na stani6ev ? :D

от Галина / дата: 29 апр 2009

Харесах сборника - невесели истории, хубаво написани, с много чувство за хумор.

от хмайла / дата: 25 апр 2009

Аз лично все още чакам онова мечтано комунистче със свирка,което да ги поведе към водата...Иначе,на всички нормалномислещи препоръчвам Игор Бунич("Златото на партията","Лешояди в Кремъл" и др.)..

от Ваньо / дата: 21 апр 2009

Г-н СтанишеФ, защо се подписвате с името Колев?

от Колев / дата: 20 апр 2009

За огромно съжаление, демокрацията дава свободия на словото, чието безумно проявление е гореспоменатата пародия на книга! Така и не млъкнаха ония смахнати "демократи" дето си вееха балтоните пред парламента в зората на демокрацията - в името на прогнилия капиталистически строй и против всенародния интерес.

от ю / дата: 15 апр 2009

браво за идеята! всъщност онези, които се наричат социалисти у нас са си най-обикновени?! комунисти, продължение на традицията отпреди '89г.... за огромно мое съжаление

от Читател / дата: 15 апр 2009

Добро начинание, но има и други български книги, които бичуват \"онези\", които днес пак са \"тези\", но явно на Вньо не са му попадали. Четете съвременните бг автори! Е, не всички...

от Ваньо / дата: 15 апр 2009

Книгата е уникална. Най-после някой се престраши да издаде нещо, което е извън идеологията на Партията! Взех си я преди 1 час и вече я свършвам. Невероятна!

от Георги Георгиев / дата: 14 апр 2009

Сигурно ще е чудесна книга ,от тези които трябва да прочете всеки и особено хората които знаят за тези години твърде малко и най-често лъжи.Тези които ни ограбиха сигурно много са щастливи от факта, че днес книгите са твърде скъпи за оцеляващия българин и могат безпрепятствено да го тъпчат и манипулират.За щастие Интернет е все още този "Див Запад"където се срещат свободни хора и препускащи на воля диви мустанги (свободни идеи).Мисля ,че ще е достойно дело ако поне част от тази книга намери своето място в Мрежата и своите възторжени но бедни читатели.

от Anti Russia / дата: 14 апр 2009

И нека Господ подкрепи десницата на всеки десномислещ!!!

от Ива Петрова / дата: 12 апр 2009

Оригинално хрумване!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]