Петя Дубарова. Проза

Автор: Петя Дубарова

Коментари: 0

Издател Либра-Скорп
Брой страници 206
Година на издаване 2006
Корици меки
Език български
Тегло 341 грама
Размери 20x13
ISBN
Баркод
Категории Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

С новото издание "Проза" на Петя Дубарова на българския читател се предоставя един от най-интересните и запленяващи "биографични сюжети" в голямата ни литература.
Казвам "биографичен сюжет", защото какво друго, ако не стихийното изтичане на живота е това, което блика от всеки написан ред! С уникалната си поетика и катартична изповедност Петя Дубарова не просто изговаря живота си, а го преживява в и чрез творчеството. И това нейно "преживяно" увлича така безрезервно, заразява дори, до степен, в която читателят неусетно е въвлечен в една от най-необяснимите колективни практики - "мистичното съпреживяване".
В прозата на Петя Дубарова ще открием търсенията, които вълнуват всеки в пътуването му към себе си. Достъпна с езика си, грабваща с психологическата дълбочина на преживяването, обсебваща с плътността на чувството, тази проза е като (простете баналното сравнение) театър, в който всеки може да се преоткрие в главната роля, без да загуби собствената си идентичност.
Елица Дубарова

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Учи в английската езикова гимназия в Бургас. Самоубива се ненавършила 17 години. Пише стихове от най-ранна детска възраст. Първите й публикации са във вестниците \"Септемврийче\" и \"Народна младеж\", в списанията \"Родна реч\" и \"Младеж\". Неин духовен наставник е поетът-преводач Григор Ленков.

През краткия си живот Петя Дубарова създава оригиналнипоетични творби, импресии, приказки и разкази, които се открояват в литературния живот на 70-те години със самородната си изразна лекота, с дързостта и свежестта на художественото виждане. Поетесата естетизира първозданните стихии и вечните човешки ценности - морето, лятото, дъжда, младостта, любовта, поезията, възвръщайки архетипния им смисъл и първичната им красота. Стиховете й разкриват духовния облик на едно поколение, нежелаещо да се примири с унификацията, лицемерието и лъжата. Несъгласието си с пошлостта и порока Дубарова изразява не само с лириката си, но и с отказа да бъде съучастничка в заблудите и фалша на едно деградиращо общество.
(Съчинения: Аз и морето (1980); Поезия. Стихове и разкази от различни години (1984); Лястовица. Стихове и разкази (1987); Най-синьото вълшебство (1988)).