Щит срещу престъпността

Автор: Борис Борисов

Коментари: 1

Издател Распер
Брой страници 150
Година на издаване 2003
Корици меки
Език български
Тегло 157 грама
Размери 0x0
ISBN 954913072X
Баркод 954913072X
Категории Бойни изкуства, Спорт, Хоби и свободно време, Книги

По официални данни регистрираните охранителни фирми у нас надхвърлят цифрата 2500, а най-малко 100 000 души работят като охранители в частни фирми. Не се знае обаче тъжен или радостен е този факт. Стотиците хиляди бодигардове понякога са жалки пазачи, с мизерно заплащане и недостатъчно защитени от закона.
Докато държавните мъже се занимават със съдбата на страната, рядко под въздействие на това или онова лоби частните охранителни фирми претърпяват съществени промени. Дългоочакваният закон за частната охранителна дейност така и не стигна до четене в парламента.
Събитията след 10 ноември 1989 г. доведоха и до това десетки хиляди офицери и сержанти от МВР и МО да напуснат службата си в разцвета на своите сили. А с какво друго са се занимавали те досега, ако не със своеобразен вид охрана - защита на Родината. Не е тайна, че болшинството от тези, които напуснаха армията и полицията, са специалисти, способни да нанесат удар на организираната престъпност. Именно те изградиха гръбнака на частните охранителни фирми у нас. Нормално беше да успеят най-подготвените и най-информираните. Безспорно това бяха бившите служители от спецслужбите и командосите от СОБТ и Специалните сили на армията. Това бяха и са хора, обучени да воюват докрай за изпълнение на поставената задача. Разбира се, не е без значение, че и всяка държава, която уважава себе си, се нуждае от опората на професионалистите от частния охранителен сектор.
Навлизайки в периода на радикални промени, в страната ни се появиха елементи на скрита икономика. Изникнаха много бързо банките, борсите и частните търговски компании. Появиха се и стотици предприемачи, които вярваха в силата на икономическата демокрация и вложиха средства в реално производство. Но криминалният свят не остана назад и побърза да обясни на тези наивни „ентусиасти" правилата на играта. Чиновниците и рекетът задушаваха цивилизованото предприемачество.Появиха се и първите охранителни фирми. Първоначалните им изяви не бяха посрещнати с добри очи от обществото. Негативното отношение към частната охрана бе създено в обществото до голяма степен и от своеобразната криминалност на този бизнес. Имам предвид факта, че нямаше, а и продължава да няма твърда законова основа, която да регламентира недвусмислено частната охранителна дейност. А необходимостта от нов закон, с нов дух, основан на разбирането за ролята и мястото на „частната" охранителна дейност, е повече от крещяща. Казвам „частна", но съм сигурен, че тази дейност отдавна е престанала да бъде само частна. По своя мащаб и потенциал тя е един от елементите на националната сигурност.
Полковник о.р. Борис Борисов

от slavi / дата: 17 юни 2010

мн добри книги

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Собственикът и президент на „КОМАНДОС-АС\" ЕООД - Национална агенция за сигурност, полковникът от резерва Борис Борисов е роден в гр. Етрополе, обл. Софийска, през 1957 г. Той е зодия Риби. Завършил е Националната спортна академия и Военна академия. Той е един от основателите на Специализираното поделение за борба с тероризма „Червените барети\". Трикратен републикански шампион по карате-до и петкратен шампион по стрелба с пистолет. Полковник Борисов многократно е награждаван с правителствени награди. Има лично огнестрелно оръжие от министъра на отбраната на Република България. Служебната си кариера завършва като офицер - началник отдел „ВКР\" в МО. Основател и почетен председател на Съюза на българските командоси. Заместник-председател е на Централния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и председател на Районния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса - „Възраждане\", София. Член е на Международната полицейска асоциация (IPA) към Интерпол. Почетен член на СОСЗ.