Специализирани видове туризъм

Автор: Стамен Стамов; Йорданка Алексиева

Коментари: 0

Издател Кота-АД-Стара-Загора
Брой страници 397
Година на издаване 2003
Корици меки
Език български
Тегло 617 грама
Размери 23x16
ISBN 9543050791
Баркод 9543050791
Категории Туризъм и пътуване, Хоби и свободно време, Книги

В учебника са разгледани всички специализирани видове туризъм, отличаващи се от традиционните ваканционен морски и планински, означавани и популярни напоследък като форми на алтернативен туризъм. Материалът е представен в две книги, в които са разгледани:
I част - лечебен, религиозен, ловен, спортен и екологичен туризъм;
ІІ част-селски, културен, винен, развлекателен, секс-туризъм, други видове.
Учебното помагало запознава със съвременните концепции и тенденции при възникване и развитие на специализираните (алтернативни) видове туризъм у нас и в света; с мотивите, условията и особеностите на тези туристически дейности. Охарактеризирай е туристическият продукт; описан е необходимият туристически ресурс; дадени са и подробно са описани туристическите дести-нации. Обърнато е внимание на чуждия опит в практикуване на специализирани (алтернативни) видове туризъм; разгледана е практиката у нас, посочени са предпоставките и възможностите за развитие, показано е отношението на официални и обществени институции, както и на местната общност.
Учебникът е предназначен за обучаващите се за системата на туризма-ученици от училища с професионална насоченост, студенти от колежи и университети по специалности, свързани с туризма; подходящ е за учебни центрове, школи и други звена, обучаващи кадри в хотелиерството и туризма. Може да се ползва и от работещите в туристическата индустрия.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Проф. д-р т. н. Стамен Николов Стамов. Професор (1993), доктор на техническите науки (1991); бил е ръководител на катедра "Хранене и туризъм" в УХТ - Пловдив (1992), сега - преподавател в нея. Създал е лекционни курсове. Чете лекции по дисциплини, свързани с кулинарната и хранителната технологии, технологичното проектиране и дизайн на заведенията за хранене, хотелиерството и ресторантьорството, и туризма. Написал е, самостоятелно или в съавторство, 33 учебника (за университети, техникуми и школи), книги и наръчник - за сферата на храненето и туризма. Написал е 310 статии и доклада. Участвал е (или е ръководител) в 35 научни разработки, 2 международни проекта. Ръководил е докторанти и специализанти. Специализации: Москва (1976-1977) и Лайпциг (1980).
Доц. д-р Йорданка Николова Алексиева. Доцент (1998), доктор (1993); ръководител на катедра "Хранене и туризъм" в УХТ - Пловдив (2002) и декан (2003). Чете лекции, свързани с кулинарната технология, сензорен анализ, качеството на храни и напитки, проектирането и дизайна, хотелиерството и туризма. Хоноруван професор към Университет Портсмут, Англия - филиал Международен университет, София. Представител е на швейцарската фондация за обучение на хотелиери "Savoy", за която организира семинари и изнася лекции в областта на ресторантьорството и хотелиерството у нас и в Унгария, Литва, Молдова, Русия, Полша, Чехия, Украйна, Словения, Румъния, които се посрещат с голям интерес. Написала е 15 учебника (за университети и техникуми), книга, наръчник и рецептурен сборник. Има 120 публикации и доклади. Участвала е в 13 научни разработки и в 7 международни проекта, на 4 от които е ръководител. Специализации: Англия - университетите в Бормут (1995,1996, 1997, 1998) и Рединг (1996); Германия (1997, 1998, 1999).