Съвременните въоръжени конфликти в историята на военоморското изкуство

Автор: Асен Кожухаров
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Стено
Брой страници 320
Година на издаване 2004
Корици меки
Език български
Тегло 250 грама
Размери 0x0
ISBN 9544491147
Баркод 9544491147
Категории Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

"Историята на военноморското изкуство е обобщение на многовековния опит на върховите постижения в областта на теорията и практиката на въоръжената борба на море. Тя проследява и изследва проявлението и изменението във времето на характера на въоръжената борба и на принципите на военното изкуство.

Възниква въпросът какво общо има даденото определение с наскоро завършилите въоръжени конфликти? Британският историк капитан I ранг Роскил отбелязва, че "древногръцката дума "история" означава изследване и не е задължително да се свързва с миналото". Тези думи той пише в края на своето три-томно изследване за Втората световна война, на която е съвременник. Очевидно е, че на посочената мисъл е съдено да надживее своя автор (Роскил умира през 1982 г), за да послужи като аргумент срещу колебанията, възникващи около всяко военноисторическо изследване на съвременните въоръжени конфликти. Освен чисто теоретичен, въпросът има и практико-приложен аспект, защото изучаването на най-новата история на военноморското изкуство е важен фактор за дълбокото разбиране на съвременния характер на въоръжената борба и перспективите за неговото развитие. То спомага за правилното формиране на възгледите за използването на морската мощ на държавата като цяло, а в частност уточнява мястото и ролята на всеки от нейните компоненти.
Събитията на море в хронологичните граници от 1967 до 1991 година съставляват последния завършен период от военноморското изкуство на миналия век. Същевременно той е граничен на текущия, което обуславя интереса към него, а този интерес има много аспекти. В настоящия труд събитията се разглеждат само под ъгъла на два от основните обособени проблеми на военноморското изкуство, а именно:
- борба по морско-океанските и речно-морските комуникации;
- унищожаване на силите на противника на море и в пунктовете за базиране.
Това дава възможност да се концентрира вниманието на конкретните проблеми на военноморското изкуство. То е в съответствие със съществуващите учебни програми и отговаря на задачата да се изучава характерът на въоръжената борба на море, а не само на историята." Асен Кожухаров

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]