Евреите, светът и парите

Автор: Жак Атали
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Рива
Брой страници 616
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 621 грама
Размери 21x14
ISBN 9543200025
Баркод 9543200025
Категории История на отделните държави и страни, Обща световна история. Справочници, История, Книги

Световноизвестен финансист и икономист, познат във Франция и като автор на романи, Жак Атали (род. в 1943 г.), израилтянин по произход, посвещава произведението си на икономическата и духовната история на еврейския народ. Избран народ според Светото Писание, народ-паразит според Хитлер, стремящ се към световно господство според любителите на сензационни
писания за елитарни заговори - евреите са дали на човешката цивилизация толкова много, че заслужават сравнение с народи, запазили териториалните си държави, като китайския, гръцкия или италианския. Стегнато, занимателно
написана, книгата на Атали, построена въз основа на структурата на Тората,
или Петокнижието, представлява интерес и за антисемити, и за проционистки настроени, и просто за любознателни читатели. В нея намират място образите на забележителни фигури от еврейските диаспори, сред които Теодор Херцел, чиято съдба може да се сравнява със съдбите на Джузепе Мацини и Георги Раковски.
Авторът се опитва искрено да намери път към хармонията между морал, пари и мирно съжителство, като отправя посланието си към народа на Израел и към всички хора на планетата.

от иу / дата: 08 авг 2016

Дано този път Атали да си е платил нормално писателя, който му е написал книгата и да не съдят Жакуй отново за плагиатство!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

   Има книги с удивително добре подбрани подзаглавия. Авторът Жак Атали е несъмнено известен. В различни години българската читателска публика се е запознавала още с неговата биография на Карл Маркс и чудесното „утопично” съчинение „Братства”. Можем да разлистим и талантливото пророкуване на развоя на световната политика до средата на XXI в. чрез книгата „Кратка история на бъдещето”. Читателят винаги остава убеден в литературното майсторство на автора и умението му да поднася остроумно сложни, парливи въпроси. Да се върнем към ролята на подзаглавията. Показвайки смелост Атали поставя на своята книга „Евреите, светът, парите” следното – „Икономическа история на еврейския народ”. Възправяйки се срещу всички предразсъдъци и стереотипи към „значението” на евреите в световната история той подхваща като водеща нишка може би най-наболелия въпрос. За тяхното замогване, съхраняване, оцеляване през вековете.

       Това прави книгата чудесно изследване,  написано като внимателно проучване на древната и модерна история на евреите, изтъкването на водещите религиозни, обществени, културни и разбира се икономически процеси тласкали тяхното развитие. Обагряли по уникален начин  тяхното бурно минало с всички откровения, погроми и възходи.

Димо Георгиев - Хеликон Шумен