История на Балканите XIV-XX

Автор: Жорж Кастелан

Коментари: 1

Издател Хермес
Брой страници 672
Година на издаване 2003
Корици твърди
Език български
Размери 0x0
ISBN 9544599010
Баркод 9544599010
Категории История на Балканите, Обща световна история. Справочници, История, Книги

От османското завладяване на Балканите до последните трусове, допринесли за разпадането на Югославия, настоящата книга проследява стъпка по стъпка историята на нашия регион, който винаги е бил барутният погреб на Европа, и ни дава възможност да разберем причините за честите конфликти.
Век след век на територията на Балканите се е оформяла пъстра мозайка от народи - гърци, сърби, българи, румънци, албанци, турци... - които ту се съюзявали, ту враждували помежду си. Едни мечтаели за Велика Сърбия, други - за Велика България, Велика Гърция, Велика Албания, Велика Румъния. И така всяка от тези реални или химерични държави е обединявала население от различни етноси, които през XX век заявяват категорично желанието си да получат културни и политически права.
От 1989 година започва труден процес, белязан от демократични промени и военни конфликти, който пише нова страница в историята на балканските народи.

от Живомир / дата: 16 юли 2010

Ако прочетете тази книга, ще се убедите само в едно - този французин има роднини във всички балкански страни, освен в България. В тази книга ще прочетете как нашите съседи са възвеличавани и им е отделено повече място. Ако трябва да сравнявам книгата с разлистено дърво - ние сме едно листо, всичко останало са нашите "велики" съседи :-)

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]