Европа през ХХ век ч. 1

Автор: Пламен Цветков

Коментари: 0

Издател Нов-български-университет
Брой страници 304
Година на издаване 2003
Корици меки
Език български
Тегло 455 грама
Размери 0x0
ISBN 954535268X
Баркод 954535268X
Категории Нова и най-нова история, Обща световна история. Справочници, История, Книги

Днешният свят трудно може да бъде разбран, без да се познава историята на европейските държави през XX век, който ще бъде запомнен като най-кървавото столетие в познатата история на човечеството. Повечето съдбоносни събития през XX. век след Христа се случват на европейския континент. Именно през последните сто години от люлка на юдеохристиянската цивилизация, на демокрацията и хуманизма, Европа се превръща в опитно поле за най-зловещите идеологии - руския комунизъм, германския националсоциализъм и италианския фашизъм. С победата на Сталин срещу Хитлер във Втората световна война Европа не само губи безвъзвратно водещата си роля в човешкия напредък, но се оказва в периферията на съветската империя. Едва падането на Берлинската стена и „нежните революции" от края на 1989 г. дават на европейците нов шанс да се обединят и да заемат достойно място в световната цивилизация, но проблемите и предизвикателствата, пред които сме изправени, могат да решени по по-ефикасен начин, ако познаваме по-добре и миналото си.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Пламен Симеонов Цветков, роден през 1951 г. в Берлин, е доктор на историческите науки, редовен професор по нова и най-нова обща история в Нов български университет.

Научните му интереси са в областта на политическата и дипломатическата история на България, Балканите, Европа и света пред ХХ век, както и на ранната история на българите и по-точно проблема за тяхното потекло.

Проф. Пламен С. Цветков е обнародвал повече от 10 монографии, над 50 научни студии и статии и повече от 300 публицистични материала. Специално трябва да се отбележи двутомната му работа по балканска история от българска гледна точка, публикувана в САЩ през 1993 г., както и трудът му за -България и Балканите от древността до наши дни. Автор е също така на поредица от книги за средните и малките държави в европейската политика в навечерието на Втората световна война и на монография с предизвикателното заглавие „Славяни ли са българите?\".
Женен, баща на три деца - една дъщеря и двама синове.