Пътят на България

Автор: Димитър Съсълов

Коментари: 4

Издател Кибеа
Брой страници 512
Година на издаване 2000
Корици меки
Език български
Тегло 576 грама
Размери 0x0
ISBN 954-474-207-7
Баркод 954-474-207-7
Категории История на България, История, Книги

Димитър Съсълов се изявява по-скоро като философ на историята, за когото концепцията - а не детайлът и фактографията - е от съществено значение. Той ни поднася своя концепция, върху която не тегне давността на времето. Предмет на неговото осмисляне са изключително важните проблеми за етнопроизхода и по-съществените етапи на историческото ни развитие от най-дълбока древност до преломните събития от четиридесетте години на ХХ век. От книгата на Д. Съсълов читателят ще научи за събития, исторически личности и факти, за които никога нищо не е прочел в официалната научна и публицистична литература. Третирайки ранната, или условно наречена, додунавска история на България, авторът се проявява като изследовател на една напълно непозната материя, в чиято интерпретация проявява находчивост и оригиналност. (из предговора на проф. д-р Георги Бакалов)

от тодор / дата: 16 фев 2016

книгата е изключителна!интересно ,защо не се коментира от съвременните историци?това е може една от малкото исторически книги,която не е под влияние на комунистическата пропаганда.

от zdravko / дата: 15 авг 2014

Помаков , ти не си процел книгата!!!!

от Владимир Помаков / дата: 04 мар 2014

Може и да е наистина интересно четиво както избликва тук "веселина", но няма нищо общо с исторически труд, а дори и с България, която мисля е спомената поименно 1 или 2 пъти само (като единият път е в заглавието)... По характер прилича донякъде на трудовете на един руски-съветски етнограф, Лев Гумильов, който по-скоро е фентъзи писател отколкото човек на науката. Както и да е, интересното обаче е, че това, което Съсълов описва има своята историческа основа в популационната експанзия на древните скити (пра-славяни или пра-индоевропейци също така), при която те достигат на изток почти до Тихия океан и фактически заселват почти цяла Азия на север, запад и югозапад от Хималаите. Тази популационна експанзия по всяка вероятностк започва преди последното (Вюрмското) заледяване, което завършва около 12-15000 години преди днешно време и продължава след Големия Потоп, който бележи края на това заледяване. И понеже Съсълов поставя един вид ударение на Китай и китайците в своята книга, си струва да се отбележи че докато трае въпросната скитска популационна експанзия - един много, много бавен процес - разширяващата ареала си популация на древните скити нито веднъж не се сблъсква никъде по пътя си с друга, също така експандираща популация! Това е косвено доказателство че белият човек, и по-конкретно древните скити са първият човешки вид/подвид, появил се на тая планета. Сблъсъците с вече започналата да се разселва популация на жълтата раса (монголоидите) стават в самия край на популационната експанзия на скитите, когато е започнал обратният на експанзията процес - популационната ретракция и това става в Далечния Изток, - това което днес е Северен Китай и т.н. - т.е. където Съсълов разгъва картината на своя разказ

от veselina / дата: 13 ное 2013

книгата е страхотна!! Не претендирам за историческата достоверност, но книгата е писана през 30-те години на миналия век. Ако това не е достатъчно - авторът цитира учени от италиански, руски и немски изследвания и археологически проучвания - владеел е тези езици и е разполагал със сведения на изследователите. Препоръчвам я на всеки БЪЛГАРИН.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg