Аполония Понтика

Автор: Божидар Димитров

Коментари: 0

Издател УИ-"Св.-Климент-Охридски"
Брой страници 204
Година на издаване 2004
Корици твърди
Език български
Тегло 1190 грама
Размери 0x0
ISBN 9540719550
Баркод 9540719550
Категории Древна история на нашите земи, История на България, История, Книги

През 611 г. пр. Хр. на брега на Черно море в южния край на Бургаския залив преселници гърци от Мала Азия създават полиса Аполония.
Полис е трудна за превеждане дума. Учените в миналото са я превеждали като "колония", вероятно подведени от общия термин в историческата наука за процеса на разселването на гърците в тази епоха — Велика гръцка колонизация. Но Аполония Понтика не е колония на Милет в юридическия смисъл на понятието, а самоуправляваща се и напълно независима държавна формация от самото начало на съществуването си.
Такива са били впрочем всички образувани по време на Великата гръцка колонизация полиси. Те могат да имат прекрасни отношения с метрополията /политически, икономически и духовни/, могат да нямат никакви отношения, могат и да воюват помежду си.
В последните 70-80 години за превод на термина "полис" често се използува съчетанието "град-държава". И това съчетание не отговаря точно на съдържанието на понятието "полис" в разбиранията на древните гърци. "Полиса" може да се нарече наистина държава, но тя има територия и в тази територия е имало и други селища, включително и градове. Античните гръцки автори споменават поне две аполонийски "градчета" на аполонийската държавна територия - Анхиало и Тиниада. А археологически свидетелства показват поне още три градчета /при Атия, Урдовиза и Ахтопол/ и една дузина други селища - села, пристанища, тържища.
Така че в историческия очерк по нататък ще използувам за Аполония Понтика античния гръцки термин "полис".
Макар и с миниатюрни размери /всъщност дори и в съвременна Европа има и по-малки държави - Андора, Монако, Люксембург/ появата и животът на полиса Аполония Понтика има огромно въздействие върху живота на тракийския народ, населяващ в тази епоха днешните български земи. Древните гърци внасят в живота на примитивното тракийско общество нови икономически практики, модерни за епохата технологични постижения, различни от традиционните политически и религиозно-културни идеи. Без съмнение Аполония Понтика, заедно с останалите пет по-малки гръцки полиси по днешния български бряг на Черно море стимулират бързо и прогресивно развитието на стопанството при траките, отваряйки му чрез пристанищата и корабите на полисите огромния пазар на Егейския басейн и Средиземноморието. Интензивните търговски връзки на траките и от Северна и от Южна България на свой ред разширяват обмена на политическа, културна и технологична информация и райони извън гръцкия свят. И тъй като източниците недвусмислено сочат, че преобладаващата част от този обмен между 611-72 г. пр. Хр. е изършван през Аполония Понтика /най-големият и с най-големи икономически и политически ресурси гръцки полис по целия Западен бряг на Черно море/ ясно е, че изследванията върху историята му са оправдани от историографска гледна точка. По простата причина, че те могат да изяснят генезиса на развитието в много направления на древнотракийското общество.
Върху историята на Аполония са писали много автори. Едни са публикували източници - сведения на антични автори, археологически свидетелства, епиграфски паметници. Други са правили опити за цялостна реконструкция на историята й в доримския период /б 11-72 г. пр. Хр./. Поне последните са били сериозно затруднени от оскъдицата на най-сигурните за всеки историк източници — сведения на антични автори и епиграфски паметници. Археологията също не е дала много поне досега - територията на централното селище на Аполония Понтика е гъсто застроено от сградите на съвременния Созопол. Подобно е положението и в другите селища на Аполония в Поморие, Бургас, Атия, Урдовиза и Ахтопол.
Всъщност досега са разкопавани само некрополите на аполонийци в Созопол най-вече и частично в Бургас и Атия.
И все пак натрупаният емпиричен материал позволява да се направи поредният опит за реконструкция на историята на Аполония Понтика. Още повече, че подобен опит не е правен вече 70-80 години. Авторът несъмнено е облагодетелствуван от обстоятелството, че ще ползува всички новооткрити източници през последните десетилетия, неизвестни на предшествениците му. Но той има и още едно преимущество — роден е и е отрасъл в Созопол и познава отлично най-общо казано терена, физико-географските дадености и особено стопанската практика и битовите особености на живота на созополчани, която доскоро в технологично отношение не се различаваше кой знае колко от практиката в стопанската дейност и живота на аполонийци. И затова за него много дискусийонни въпроси в научните дирения върху аполонийската история имат лесно и точно разрешение. Божидар Димитров

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg