Разорението на тракийските българи през 1913 г.

Автор: Любомир Милетич

Коментари: 7

Издател Български-бестселър
Брой страници 434
Година на издаване 2003
Корици твърди
Език български
Тегло 710 грама
Размери 0x0
ISBN 9549308146
Баркод 9549308146
Категории Съвременна българска история, История на България, История, Книги

"Академик Любомир Милетич съпреживява силно трагедията на българското население в Източна и Западна /Беломорска/ Тракия през 1913 г. и на три пъти пътува в земите, присъединени към България по силата на Букурешкия мирен договор от 28 юли 1913 г., с който се слага край на Междусъюзническата война. Той извършва тези пътувания през зимата на 1913 и пролетта на 1914 г. и се среща със стотици българи, принудени да напуснат родните си места в Одринско и Беломорска Тракия и да се преселят в България, където първоначално живеят при крайно трудни условия. Академик Милетич пътува по свой личен почин, ръководен от дълбокото си чувство на състрадание към жертвите на големите насилия и жестокости, извършени от турските войски и башибозушките отряди върху българското тракийско население, фотоапаратът, който носи със себе си му дава възможност не само да види извършените безчинства, но и да ги запечата на богат снимков материал, част от който е приложен към труда.
В публикацията си академик Милетич цитира, преразказва или предава цели разкази на хората, с които се среща. Към всичко чуто и видяно той се отнася критично, за да установи неговата истинност. Така разказът му добива достоверност и може да се използва като един от важните извори за изучаване на събитията, които се развиват в Одринско и Беломорска Тракия през лятото на 1913 г." Акад. Христо Христов

от Виолета Кирилова / дата: 05 юни 2020

Чела съм книгата на Георги Войнов "Геноцида и Холокоста над българите" по време на турско-еврейското робство в България и я издадох в тубето.От него научих за тази книга.Очаквам с нетърпение да я прочета и да плача,както беше с книгата на Георги Войнов

от Марина / дата: 17 фев 2014

Купих книгата след дълго издирване от щанд за употребявани книги, и то, след като я бях поръчала.
В село Бориславци до язовир Ивайловград местен човек е създал невероятен музей. Една част от експозицията на музея е посветена на тези събития. Препоръчвам на всеки, който има възможност да го посети.
Благодарение на акад. Милетич няма да бъдат забравени тези събития. Трябва да помним и децата ни да знаят историята си. А на въпроса защо не се дава гласност на книгата -естествено, че Турция никога няма да признае за геноцида над народа ни. А на политиците им е удобно да не влизат в конфликти.

от Любо Стоименов / дата: 10 дек 2013

Тази книга трябва да се изучава ,задължително от всички български граждани от 7 до 77годишна възраст ! Нека всеки от нази да си направи изводи и да реши къде да застане : при своя български род или при неговите бивши и сегашни ПАЛАЧИ

от Дора / дата: 15 фев 2013

Откъде мога да закупя книгата?

от Кирил / дата: 26 сеп 2011

Не само трябва да се прочете книгата от всички, но и да се екранизира. Турция полага неимоверни усилия да заличи(пренапише) тази част от историята си.

Ние, обаче помним и им припомняме постоянно с присъствието си.

от Филипа / дата: 25 сеп 2011

Изумена съм от нечовешките жестокости, на които е бил подлаган народът ни. Изумена съм и от факта защо не се дава гласност за тези събития. Едва ли повечето от по-младите хора знаят за участта на тракийските българи през 1913 г. Ние сме невероятен народ. След всичко преживяно оцеляваме и продължаваме. Но жалкото е, че в момента в Източните Родопи е страшно обезлюдяване. Защо са давани толкова жертви, като сега българският род е пред изчезване в тези райони. Крайно време е държавата да се замисли по този огромен проблем.

от Михаил Павлов / дата: 01 апр 2010

Прочетох книгата на Любомир Милетич " Разорението на тракийските българи през 1913 г. " и мисля че тя трябва да задължително четиво за всички ученици. Също така Турция трябва да изплати обезщетения за имотите на тракийските българи.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]