България, Православието, историята

Автор: Георги Тодоров

Коментари: 0

Издател Фондация-"Св.-Княз-Борис"
Брой страници 288
Година на издаване 2003
Корици меки
Език български
Тегло 241 грама
Размери 0x0
ISBN 9549144119
Баркод 9549144119
Категории История на България, История, Книги

Текстовете, събрани тук, са виждали бял свят из българската периодика през последните години. Появявали са се все като че по някакъв повод. Сега, изкарани от случайния контекст и положени един до друг, те свидетелстват, че не става дума за начасни продукти на авторски ентусиазъм, а за сегменти от ясно промислен и далекобоен проект, който в България може и да не се представлява само от Георги Тодоров, но той е във всеки случай най-безкомпромисният му двигател.
Дори беглият поглед показва, че едно съществено измерение на работата тук е разобличаването на едрокалибрените митове в българската история. Г. Тодоров се захваща с може би най-иконографисаните теми в нашата историография, каквито са например „златният" Симеонов век, „българският Великден " или Априлското въстание. От негова гледна точка тези събития, превръщани в безотказен производител на ретроспективна национална гордост, са всъщност солидни исторически провали, довели не само до конкретни бедствия, но - което е по-важно - до пропускане на съществени исторически шансове.
Разбира се, покушението срещу митологемите е една от характеристиките на всеки автентичен подход към историята. Това, което принципно различава Г. Тодоров от средностатистическия бунтар на историческото поприще е положението, че той атакува не толкова конкретните тълувания на дадени факти, а самите начала на историческото мислене, стоящи в основата на българската, а и на европейската историография поне през последните триста години.
Георги Тодоров открива дефективност в перспективите, в които биват полагани и разпознавани като уж исторически ценности разни явления от сферата на късите причинно-следствени вериги. Като се отказва от такова мислене за историята, което е колкото лишено от стратегически смисъл, толкова и призвано да произвежда най-вече идеологическа мъгла, той настоява да тълкува историята през фундаменталните характеристики на антропологическото, а то значи от хоризонта на духа. От тук следва радикално преоценяване на всички ценности и смяна на носещите оси. Важно е да се види последователността, с която Г. Тодоров прави това.
Възлово от моя гледна точка е изследването, заело се с патоса и провеждането на архитектурната модернизация на София в края на XIX век. Имам предвид не толкова цитираните данни, колкото доказването на сбъркаността в стратегиите по извеждане на културна идентичност и основни приоритети, сложили печата си върху българската ментална система поне от началото на XIX век. Със същата мяра се тръгва и към проблемите от нашето съвремие, чиито ценностни стожери биват разобличавани с не по-малка енергичност. Превръщането на вертикалите в хоризонтали и тяхното препоръчване като най-висши предели на мъдростта, заедно със съответните му социални и културни ефекти, това казано най-общо представлява основният обект, който Георги Тодоров в пълно съзнание се е заел да взривява.
Когато говорим за гледане на историята през фундаментите на антропологическото, следва да се забележи, че за Г. Тодоров това са на първо място християнските ценности, стоящи в темела на Православието. Премислянето на събитийния поток от тази позиция му позволява да не подменя едни временни митове с други, а да удържа мярата на универсалността и неизменността.
Читателят, разбира се, може да се съгласява или да не се съгласява с изводите и твърденията на Георги Тодоров колкото си ще. Едно обаче трябва да се признае безусловно: дори при пълно неприемане на неговите тези, те са достатъчно свестяващи за един допълнителен критичен поглед към „очевидното". И още нещо. Понеже не гради научна кариера, той не се съобразява и със съответните стилистични нормативи. Понякога думите му могат да звучат крайно или пък някак неуместно патетично. Навярно това е точно така. То обаче не идва от нещо друго, а от неговата страст: от страстта му по България, по Православието, по историята. И думата „страст" е може би далеч не най-точната.
Георги Каприев

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg