Индивидът, смъртта, любовта

Автор: Жан-Пиер Вернан

Коментари: 0

Издател Нов-български-университет
Брой страници 250
Година на издаване 2004
Корици меки
Език български
Тегло 297 грама
Размери 0x0
ISBN 954535335X
Баркод 954535335X
Категории Теория и история на културата, Културология, Хуманитарни науки, Книги

Какво е за един грък от Античността да бъде самият себе си? Как се проявява в течение на живота особеният характер на индивидите и какво остава от него след смъртта? Елинистът, както всеки друг антрополог, си поставя тези въпроси и установява нещо парадоксално. Полисна Гърция, Гърция на градовете, широко е отваряла пътя за развитието на индивида в социалния живот; и все пак човешкото същество още не се проявява като личност в съвременния смисъл, като себесьзнание, чиято тайна остава недостъпна за всеки друг освен за самия субект. Религията на полиса също не е надарила всеки индивид с безсмъртна душа, която би продължила идентичността му в отвъдното.
Обяснението е, че в едно общество на лице в лице, в една култура на срама и честта, където съревнованието за слава оставя твърде малко място за смисъла на дълга и не познава този на греха, съществуването на всеки е постоянно поставяно под погледа на другия. За да се познае, индивидът трябва да съзерцава образа си, отразен в очите на стоящия отсреща. В тази огледална игра аз и другият, идентичността и другостта си отговарят взаимно.
По различни пътища и с промяна на светлината, в която разглеждат поставените въпроси, тези десет есета гравитират около едно и също питане: как да направиш собствен „аз" в съ-образ с друго?

Ключови думи: Есен с книга

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Впечатляващите есета в този сборник са дело на Жан-Пиер Вернан, който приживе се прославя като един от майсторите в писането върху историята на древните гърци. Авторът е измежду онези, които разчупват тесните рамки на политическата история, сливат историография и антропология, насочват усилията си върху разрешаването на културни и социални феномени. Широтата на погледа покрива разнообразни теми, прицелени върху животът в градовете, погребалните обичаи, обучението и паметта, култът към героичното, многото лица на Ерос.
       Изпълнени в изтънчен литературен стил и притеглящи силно в духовната вселена на древните, есетата на Жан-Пиер Вернан са наслада както за професионално заинтригуваните от застъпената проблематика, така и за всеки просто търсещ красивото историческо четиво.
 

Димо Георгиев - Хеликон Шумен