Изследване на културата

Автор: Х. Хофстеде, П. Пидърсън и др

Коментари: 0

Издател Класика-и-стил
Брой страници 270
Година на издаване 2003
Корици твърди
Език български
Тегло 506 грама
Размери 0x0
ISBN 9549964930
Баркод 9549964930
Категории Теория и история на културата, Културология, Хуманитарни науки, Книги

„Както на професионалните, така и на любопитните читатели авторите на „Изследване на културата"... осигуряват ясно „меню" за културен анализ и разнообразен „бюфет" от разкази, примери, упражнения и симулации, които подхранват разбирането и засилват междукултурната компетентност."
д-р Джордж Ф. Саймънс
”ДЖордж Саймънс Интернешънъл"


„Изследване на културата" осигурява изключително ефективен подход за постигане на прозрение за начина ни на мислене и действие, когато имаме отношения с хора от други култури. Мениджърите, консултантите и инструкторите ще установят, че това е много практична книга."
Нелке Галема, Старши консултант и партньор ITIM/Result, Culture and Management Consultants

„Теориите за културата са ценни, но когато става дума за обезсърчаващата задача да се извлече максималното от междукултурните срещи, ключът са подробните и конкретни практиКи. „Изследване на културата" превъзходно изпълнява задачата да засили чувствителността на читателя към подобни детайли и да осигури тяхното усвояване и овладяване за гладКо меЖдуКултурно плаване."
д-р Куог Люнг
Катедра по мениджмънт
Сити Юнивърсити, Хонконг

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Освен че е старши изследовател по информационни технологии в университета Вахенинген в Холандия и гост-лектор в Лондонското училище по икономика и в други висши училища, основният автор на „Изследване на културата“ Херт Ян Хофстеде е междукултурен инструктор и преподавател. По собствените му думи той е „вдъхновен учител, понякога дори актьор“. В зрелия си живот преминава с лекота границите на дисциплините, прилагайки прозрения от биологията, антропологията, социалната психология и икономическите науки към комуникационен контекст. Херт Ян има докторска степен по планиране на производството от университета Вахенинген. Владее до съвършенство английски, холандски и френски и говори добре датски и немски. Член е на Международната асоциация по симулации и игри и е създал многобройни игри и симулации, които прилагат работата на баща му (Хеерт Хофстеде) върху измеренията на културата в реалистични социални и бизнес ситуации. Представя тези игри на международни конференции, в университети и многонационални компании.

Пол Б. Пидърсън има дълга и забележителна кариера в областите на обучение на консултанти, междукултурна психология, комуникация, междукултурен тренинг, международно обучение и конструктивно управление на конфликти, ако споменем само някои. Бил е инструктор, съветник на чуждестранни студенти, преподавател, треньор, изследовател, консултант и старши стипендиант на фондация „Фулбрайт“. Работата му го е водела по целия свят. Има докторат по азиатски изследвания и магистърска степен по консултативна психология и управление на персонала. Плодовитият писател Пидърсън е автор или редактор на многобройни книги, глави от книги и повече от сто статии и монографии. Освен Counseling Across Cultures („Междукултурно консултиране“) той е известен и със своите Handbook of Cross-Cultural Counseling and Therapy („Наръчник по междукултурно консултиране и терапия“) и Culture-Centered Counseling and Interviewing Skills („Умения за културно-центрирано консултиране и интервюиране“), написана в съавторство с Алън Айви.

Хеерт Хофстеде е международно признат учен с разработването на първия емпиричен модел на „измеренията“ на националната култура, поставяйки основите на нова парадигма за отчитане на културните елементи в международната икономика, комуникации и сътрудничество. По-късно разработва и модел на организационните култури. Почетен професор е по организационна антропология и международен маркетинг в университета в Маастрихт в Холандия. Днес е старши партньор в Института за изследване на международното сътрудничество към Тилбюрхския университет и е външен партньор на Центъра за икономически изследвания. От 1993 до 2000 г. е почетен професор на университета на Хонконг. Д-р Хофстеде е член на Академията по мениджмънт на САЩ има почетни докторати от университетите в Нейенроде (Холандия), София (България), Атина (Гърция) и Йотеборг (Швеция). Изнасял е лекции в университети, институти и корпорации по целия свят и е работил като консултант на национални и международни бизнес и правителствени организации, включително Световната банка, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Азиатската организация по производителността и Комисията на Европейския съюз. Има докторат по социална психология от университета на Хронинген, Холандия. Книгите на Хофстеде са преведени на осемнадесет езика, а статиите му са публикувани в списания в Европа, Азия и Северна Америка. Той е сред петдесетте най-често цитирани автори в Social Science Citation Index – един от малцината не-американци там.