Семиотиката в действие

Автор: Колектив
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Нов български университет
Брой страници 200
Година на издаване 2003
Корици меки
Език български
Тегло 227 грама
Размери 0x0
ISBN 9545353104
Баркод 9545353104
Категории Философски направления, Философия, Хуманитарни науки, Книги

В това уникално по вида си издание са събрани статии, студии и глави от монографии по семиотика, в които най-видните действащи семиотици по света демонстрират приложния и теоретичния потенциал на дисциплината. Изборът на авторите не е случаен, както не е случайна и формата на сборника. Всички тези съвременни авторитети ще бъдат гости на най-голямата до момента ранноесенна школа по семиотика, организирана за девети път от Югоизточно-европейския център за семиотични изследвания към Нов български университет. Събраните тук текстове ще послужат за тематична рамка на лекциите, "които семиотиците ще изнесат пред студенти от най-различни специалности от наши и чужди университети. Затова най-важните критерии за избора на текстовете са те да бъдат достъпни или най-малкото - отворени към други дисциплини и по някакъв начин илюстриращи аналитичните качества на семиотиката.
Това, което обаче прави уникален сборника Семиотиката в действие, е търсената липса на каквото и да е въздействие върху авторите за адаптиране на текстовете или съобразяването им с някаква водеща тема на изданието. Умишлено бе поискано от всички тях да предоставят такива материали, които по най-автентичен начин да представят характерните черти на групата, школата или института, на които те принадлежат, да ни запознаят с най-утвърдените и известни в семиотичната общност страни на приноса си към дисциплината. По този начин се получи един конгломерат от възгледи, наситени с множество пресечни точки, фокусирани около цитати на класиците на семиотиката Пърс, Сосюр, Йелмслев, Якобсон, Морис, Сибиък, Барт, Греймас, Еко и пр., но съдържащи почти винаги несъвместими и често противоречащи една на друга позиции и теоретични интерпретации. Мисля, че именно с това напрежение между идентичност на корените и разнообразие на тълкуванията се характеризира всяко значително събиране на семиотици - било виртуално в някой сборник, било физическо по конгресите и школите. И то е емблематично за динамичния живот и доброто здраве на дисциплината.
И все пак в името на основната целева група на изданието - все още неспециализираните в семиотиката студенти и изследователи, разпределихме текстовете в няколко тематични групи, които би трябвало да послужат за ориентация.
Текстовете на Джеф Бернард и Пол Кобли по един или друг начин позиционират семиотиката в по-общия контекст на теорията на културата сред другите науки за човека.
В раздела семиотика и практика са събрани различни примери за употребата на семиотичния концептуален апарат при очертаването на проблеми в по-прагматично ориентирани области като рекламата (Уго Волли), текстовия анализ (Роланд Познер), медиите (Глория Уитхалм) и архитектурата, в частност теорията за мисловните карти (Александрос Лагопулос, Карин Боклунд).
Разделът семиоетика е посветен на една от най-активните и продуктивни школи в съвременната семиотика - Института по философия на езика в Бари, Италия. Условно тя може да бъде приета като критична семиотика, за която предизвикателствата на света на глобалната комуникация представляват етичен проблем и отговорност за семиотика - интелектуалец. Текстовете са на тримата основни представители на школата - Аугусто Понцио, Сузан Петрили и Патриция Калефато.
Сборникът завършва с уникалния по стил и форма текст на Ееро Тарасти В търсене на естетическия опит, който е извадка от една по-дълга едноименна студия и който пресъздава по оригинален семиотичен начин никога несвършващата гоненица между теорията и практиката на изящното изкуство.
В по-голямата си част текстовете са преведени от магистранти и докторанти по семиотика от съответните програми в Нов български университет, което е още едно предизвикателство на настоящото издание.
Кристиан Банков

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]