Религията в социологическа перспектива

Автор: Брайън Уилсън

Коментари: 0

Издател Праксис
Брой страници 192
Година на издаване 2001
Корици меки
Език български
Тегло 211 грама
Размери 0x0
ISBN 9549071367
Баркод 9549071367
Категории Религия, Хуманитарни науки, Книги

В тази книга, написана въз основа на лекциите, които е поканен да чете в Япония, Брайън Уилсън очертава доминиращите контури на религията в социологически план.

Темите варират от изследване на сектантството, като в тази област той е един от най-големите световни авторитети, до тънкостите на връзката между религия и култура в съвременните общества на Запада и на Изтока. Въпреки че следват неизменно сравнителния подход, тези есета не са просто поредното упражнение по сравнително религиознание. Те внасят в тази донякъде аморфна дисциплина тънкостта на унифициращите социологически перспективи, придавайки вълнуващи възможности за нови контури на изследването и анализа на теми като монотеизма, религиозния ексклузивизъм и нравствените измерения на религиозната вяра. Заемайки се с утвърдени теми като социалните функции на религията, авторът показва слабостите на голяма част от конвенциалното социологическо (и геологическо) познание и предлага нови начини за интерпретиране на ролите на религията в съвременните технически развити и бюрократично управлявани общества. В този контекст той изследва значението на новите религии, имайки предвид движенията, които възникват на Изток, както и тези, които набират членската си маса на Запад, като по този начин прибавя нови и може би полемични аспекти към своя синтез. Последното есе, посветено на секуларизацията, изследва някои от доминиращите линии, които днес се вплитат в новите конфигурации на религията в един свят, който е все повече управляван от технологическия императив.

Брайън Уилсън е дългогодишен професор по социология в Университета в Оксфорд.

Книгата е включена в програмата на Централно-европейския университет за подпомагане на превода и издаването на академични трудове в областта на хуманитарните науки, която се финансира от Център за развитие на книгоиздаването към Институт "Отворено общество" - Будапеща и Център за изкуства "Сорос" - София.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]