Жития на Светиите - Декември

Автор: Св.Димитрий

Коментари: 0

Издател Св.-ВМЧК-Георгий-Зограф
Брой страници 1080
Година на издаване 2006
Корици твърди
Език български
Тегло 1730 грама
Размери 17x24
ISBN 9789547702233
Баркод 9789547702233
Категории Православна църква, Християнство, Религия, Хуманитарни науки, Книги

Жития на светиите съставени от свети Димитрий митрополит Ростовски допълнени С ЖИТИЯ НА БЪЛГАРСКИ СВЕТИИ.
Превод от руски език по изданието на Московската синодална типография 1902 г.

Много са вашите имена и още повече - вашите даро¬вания.

Угодници на Пресветата Троица, преминали през огън и вода, пострадали усърдно за Христа,
оросяващи с чудеса краищата на света, приели достойно слава от небесата и ликуващи с небесните ликове, поменете почитащите вашата памет и молете непрестанно за всички нас.

С Божията помощ започваме отпечатването на второто издание на "Жития на светите". Тиражът на първото издание е изчерпан, а останаха още много души, жадни да научат повече за подвизите на проповед и изповедничество, на мъченичество и благочестие, в които Бог яви Своето дивно величие и които опазиха нашата вяра и нашата Църква.
Светиите... Те живееха в света, но не бяха от света. Търпяха гонения и хули на земята, но сега прославени, славят Бога на небесата. Изнуряваха телата си с пост, но вкусваха името на Пресладкия Иисус и Неговите Свети Тайни. Хулеха ги, а те благославяха. Имаха себе си за нищо, за кал и пепел, но Бог удостои светите им мощи с Нетление. Считаха се за последни от последните, но влязоха с първите в Царството Божие. Минаха през меч и огън, но разсякоха дяволските мрежи и ги оросяваше росата на Божията благодат. Затваряха ги в тъмници, а те станаха светлината на света. С железни нокти разкъсваха плътта им, на дивите зверове ги хвърляха, в горещ катран ги потапяха, с нажежено желязо горяха телата им, но Те имаха Господа винаги пред себе си и с Неговата помощ на всичко устояваха. Търпяха мъчения, болки и скърби, но ни подкрепят в изпитания, изцеляват болни, изпросват за нас утешение в скърбите. Нямаха богатството за нищо и живееха в свещена нищета, защото знаеха, че истинското съкровще е на небесата. Обикнаха безчестието и понесоха безчестие заради Христа - и Той ги постави от дясната Си страна. Презряха временния живот и се удостоиха с вечния. Приеха утесненията и страданията тук и познаха неизказаното блаженство там. В царски палати и строги манастири, под беден покрив и по опасни пътища, в пустини, пещери и планински пропасти, те живяха като странници в света, но Бог ги прие в небесните Си селения. Заменяха царска порфира и богати одежди с расо и власеница - и Бог ги удостои с небесна дреха. Свети пророци, апостоли, светители и мъченици, преподобни, безсребреници и изповедници, патриарси и отшелници, затворници и стълпници, доблестни воини и блажени юродиви, старци и деца, свети жени и целомъдрени деви, в първия или в единадесетия час - всички те ревнуваха в любовта си към Господа, Той беше пределът на всичките им желания - и Господ ги упокои в Своята любов. Разпнаха себе си за света и светът беше разпнат за тях. Всичките им подвизи, цялото им житие беше в Бога, в името Божие и за слава Божия - и Той прослави имената им за вечни векове. Всички тези прехвални угодници Божии с трепетно сърце бързаха да угодят на Бога, а не на света. Те нямаха своя воля, а във всичко търсеха и вършеха волята Божия. Бяха кръстоносци и христоносци, подвизаваха се в пост, молитва и бдения, в покаяние и смирение, имаха непрестанен плач и несекваща радост в Господа - докато в тях се изобрази Христос и с това изпълниха мярата за равно ангелски живот, дадена на човека. И в най-страшните мъки не се отрекоха от Христа - и Той ги прие като Свои възлюбени чеда. Не се уплашиха от смъртта - и получиха от Него венеца на безсмъртието. В тяхната немощ се познаваше силата Божия и те победиха света. „Защото любовта към Бога се състои в това: да пазим заповедите Му. И Неговите заповеди не са тежки. Защото всякой, който е роден от Бога, побеждава света; и тази е победата, която победи света -нашата вяра." (2 Иоан 5:3-4).
Първото издание на "Жития на светиите" бе осъществено през 2002 г. в съвместна работа между чеда на Българската Православна църква - богослови, филолози, художници и полиграфисти - и монаси от Зографската Атонска обител, с благословението на игумена и братята на манастира. Преводът е направен по руския превод на "Жития на светиите", съставени от свети Димитрий Ростовски, за който подробно е написано във Въведението за месец септември. Придържахме се към текста на оригинала, който е отпечатан с одобрение на Московската Патриаршия през 1906 г. Прибавихме и по-голяма част от житията на българските светии и някои жития на руски светии от по-ново време като житието на свети Иоан Кронщадски, свети Амвросий Оптински и други.
За ползата от четенето на житията на древните светии може да се говори много, но ние бихме искали да припом¬ним само следните думи: "Ако Църквата Божия не вижда¬ше полза в тях, не би ги приела: те не са съставени нито от лукави и прелъстителни слова, нито от красиви и изискани изрази, а от здрави и смирени думи, можещи да съкрушат сърцето и да умилят душата: те са сладки и полезни за истин¬ски желаещите да се спасят." И още: "Житията на светиите изпълват душата със страх Божий, прогонват дързостта, премахват злото и вселяват доброто: виждайки техните жития, читателят осъзнава делата си и мисли за оставяне на злите дела; житията на светиите са светлина и просвещение на душите ни." В един старинен руски сборник намираме такова молитвено обръщение: "Покажи ми безвестната и тайна Твоя премъдрост, на Тебе се уповавам, Боже, да просветиш ума и мисълта ми със светлината на Твоя разум, та не само да чета написаното, но и да го изпълнявам, за да не ми бъде за грях и осъждане четенето на житията на светиите, но за обновление и просвещение, за спасение на душата ми и за изпращане във вечния живот."
Затова и нашето горещо сърдечно желание е колкото се може повече хора да се ползват от това четиво: да вкусят от изобилните му духовни плодове, да наситят душите си с тази добра храна, да се укрепят в доброто, да се утвърдят във вярата и надеждата на Бога, да се изпълнят с духовна радост и утеха, като видят великите и чудни Божии дела.
И като станат съпричастни в душата и сърцето си на живота и подвизите на Божиите угодници, да се сподобят с тяхната вечна участ - вечна радост и блаженство в Царството на Отца и Сина, и Светия Дух, Бога, на Когото подобава всяка слава, чест и поклонение и сега, и всякога, и във вечните векове. Амин.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg