В центъра на кръгообразния поглед

Автор: Антоанета Николова
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Изток-Запад
Брой страници 248
Година на издаване 2022
Корици меки
Език български
Тегло 314 грама
Размери 14x21
ISBN 9786190111061
Баркод 9786190111061
Категории Философия, Хуманитарни науки, Книги

Цялостният дух на изследването може обобщено да бъде представен като дух на диалога, на обвързаността между културите, световете и времената; като взаимен отклик и синхрон между творчество и природа, философия и поезия, Изток и Запад, традиция и съвременност.

Проф. дфн Нонка БогомиловаСтремежът на книгата е насочен към разтрошаване на конвенционалната представа за езика като изразно средство с водеща медиаторска функция, в полза на приоритизирането на идеята за езика като извор на свят и за неговата конструктивно-съзидателна функция.

доц. д-р Силвия Борисова

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Родена на 26.06.1961 в гр. София. Завършва философия в СУ „Св. Климент Охридски\" с дипломна работа на тема: „Съвременната екологична криза и отношението към природата в източните и западните култури\". Този проблем продължава да изследва като аспирантка в секция „философия на религията\" към Института по философия при БАН. Защитава дисертация на тема „Екология и религия\", в която отделя особено внимание на даоизма и дзен-будизма. Във връзка с интересите си към Изтока изучава старокитайски език в Центъра за източни езици и култури.
Преподавател е по Източна философия в ЮЗУ „Неофит Рилски\", Благоевград.
Автор е на редица статии върху далекоизточната религия, философия и поетика. Преводач е на много книги с духовна и научна тематика, най-значима сред които \"Автобиография на един йогин\" от Парамаханса Йогананда. В съавторство със София Катърова превежда сборник със старокитайска поезия \"Поезия на планините и водите\" (2003). Автор е на поетичните книги „Втечнена светлина\" (1994), „Приказки за същества без име\" (1998) и „Зелено/Огледало\" (2003).
Участвала е в семинара \"Екология и теология\" в Шумахеровия колеж в Англия и конгреса \"Науката и изкуството пред прага на 21 век\", проведен в Индия.