Формиране на компетентности в съвременната образователна реалност

Автор: Сборник с доклади
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател УИ "Св. Климент Охридски"
Брой страници 494
Година на издаване 2022
Корици твърди
Език български
Тегло 922 грама
Размери 17x24
ISBN 9789540754994
Баркод 9789540754994
Категории Възпитание. Образование, Педагогика, Хуманитарни науки, Книги

Сборник с доклади от межденародна научна конференция, проведена в рамките на Климентовите дни на Алма Матер, София, 2021 г.
Първата част е посветена на ключовите компетентности и включването им в образователните системи. Дискутирани са темите за значението на културата като ключова компетентност, за иновативните подходи при усвояването на компетентности, за значението на онтологичните разлики между компетентността, знанията и уменията и за възприемането на компетентностния подход в контекста на образователното и социалното включване.
Втората част на сборника разглежда проблемите и предизвикателствата при приложението на компетентностния подход във висшето образование. В тази секция са събрани изследвания от различни сфери на висшето образование – от хуманитарните науки, през социалните и управленските, до обучението в математиката и информатиката и чуждоезиковото обучение. Представените изследвания се отнасят до методите за идентифициране на необходимите компетенции за реализация в съответната сфера, разработването на подходящите методи за преподаване, разработването на модели за партньорство с потенциални работодатели и включването им в образователния процес и т.н. Така образуваният микс от проблеми и различни гледни точки към идентифицирането им създава изключителни ползи за теоретичното осмисляне и практическото приложение на компетентностния подход във висшето образование.
В третата част на сборника са събрани статии, които поставят проблемите на приложението на компетентностния подход в средното образувание. Изследванията обхващат както необходимите промени в преподаването на различни дисциплини, така и дефицитите при усвояването на ключовите компетентности. Особен интерес представляват изследванията на нагласите на учителите към прилагането на компетентностния подход, както и на специфичните компетенции, необходими на училищния директор в променящата се образователна среда.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]