"Просто живях...". Литературна анкета с Радой Ралин

Автор: Вихрен Чернокожев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Издателски център "Боян Пенев"
Корици меки
Език български
Тегло 440 грама
Размери 0x0
ISBN 9786197372304
Баркод 9786197372304
Категории История на литературата. Критика, Литературознание, Език и литература, Хуманитарни науки, Книги

Радой Ралин е незаобиколим фактор както в българската литература, така и в модерната ни история. Винаги личността на Радой Ралин ще предизвиква разговори за истината – за вярното и невярното в нашия живот, за умението да кажеш истината навреме и разбираемо. Тази книга е автентично близка до това, което беше Радой Ралин. Книгата показва Радой Ралин на фона на контекста на целия ХХ век. Всеки ред от забележителното му творчество бива актуализиран от тази литературна анкета и я превръща в забележителна хроника на българския ХХ век.

Книгата е и животоописание, и емоционално-интелектуална енциклопедия, защото от Таньо войвода се стига до отказа за приема в Президентството за 24 май по времето на Петър Стоянов. В същото време това е книга с пулс – тя има ритъм и дишане, което рядко се случва с биографично издание – дори когато авторът си го пише.

„Просто живях…“ е специално издание с литературната анкета на Вихрен Чернокожев с Радой Ралин. Живият диалог и автентичен език се спазват през цялото време. Както анкетираният, така и интервюиращият са от едно ниво. „Просто живях…“ е реабилитация на жанра литературна анкета, този вече изглеждащ ретро жанр. А редакторската работа е прецизна към всички имена и факти в книгата, за да бъде тя четивна за всички – огромен по обем и внимателен труд.

"Книгата "Просто живях..." е много ценна и интересна от психографска и дори психоаналитична гледна точка. Тук е целият душевен свят и на анкетирания Радой Ралин, но и на анкетиращия Вихрен Чернокожев. Тук двамата разкриват своя интелект, своята чувствителност, своите усети, своите идеи. Тук са две личности в един доверителен диалог. Радой Ралин – изключително широко скроен, винаги с ясна гражданска позиция, с неговата житейска и творческа Одисея, и Вихрен Чернокожев – ерудиран и почтен, с не по-малко дързост към предизвикателствата.

Това е анкета, която се чете на един дъх; захванеш ли я – няма оставяне. Това е „възстановка“, представителна извадка на няколко поколения живот. Тя би могла да бъде повод и за по-сетнешни литературноисторически и психографски изследвания." Това споделя в предговора съпругата на Вихрен Чернокожев Росица Чернокожева.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]