Медийна грамотност в началното училище

Автор: Златина Димитрова
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател GAIANA book & art studio
Корици меки
Език български
Размери 0x0
ISBN 978-619-7604-26-9
Баркод 978-619-7604-26-9
Категории Методика и педагогика, Педагогика, Хуманитарни науки, Книги

През 2020 г. пандемията от коронавирус постави образователната система пред огромно изпитание. Учебните заведения бяха затворени, а децата и учениците спешно трябваше да преминат на обучение в електронна среда от разстояние, осъществявано чрез различни медийни платформи. Заради задължителния виртуален учебен процес се наложи дори малките ученици прекарват по 4 – 5 часа на ден пред екраните на компютрите и дигиталните устройства, без да имат необходимите познания как да използват тези медийни средства и добитата чрез тях медийна информация.
С това е свързана все по-належащата потребност от формиране на медийна грамотност у учениците още в началния етап на основната образователна степен. Книгата предлага авторски модел за изграждане на базово равнище на медийна грамотност на ученици в етапа 1. – 4. клас чрез извънкласни форми на работа. Конструирана е учебна програма с упражнения, задачи, дидактически и развиващи игри с приложение на медийни технологии. Това е първото комплексно изследване по проблема у нас, разработено след задълбочена теоретична обосновка, апробирано в учебна среда и въведено в образователната практика.
Книгата е предназначена за учители, за студенти, за образователни и медийни експерти и за всички, интересуващи се от подобна проблематика. В нея са анализирани както научни концепции за медийност, така и съвременната нормативна база и учебна документация по отношение на ключови компетентности, медийна грамотност и учебно съдържание в началния образователен етап у нас в контекста на европейската образователна политика. Анализирани и систематизирани са световният опит за формиране на медийна грамотност сред 7 – 11-годишните ученици, както и възможностите в тази посока на формалното и неформалното образование. Разработен е теоретичен модел за формиране на медийна грамотност. Предложени са пет авторски технологични варианта за обучение чрез извънкласни форми на работа. Конструиран и апробиран е диaгностичен инстpументaриум за измерване на равнището на медийна грамотност на малките ученици.
С представения модел за формиране на медийна грамотност се постига базово образователно ниво на медийна култура на малкия ученик. Детето, което притежава по-висока медийна грамотност, може да извлече максимум информация от медийни източници, правилно да възприема медийни текстове и да намира водещите послания в тях, самостоятелно и успешно да създава средства за медийна информация и свои медийни текстове, да се научи да мисли критически и творчески.
В изследването са обхванати 161 ученици от 3. и 4. клас, 113 родители, чиито деца се обучават в началния образователен етап, и 109 начални учители. Експериментална база за провеждане на изследването са девет училища в община Велико Търново, както и Българско неделно училище „Българче“ в град Неапол, Италия.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]