Таралежите излизат през нощта

Автор: Йорданка Белева
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Жанет-45
Брой страници 92
Година на издаване 2022
Корици меки
Език български
Тегло 103 грама
Размери 12x19
ISBN 9786191867196
Баркод 9786191867196
Категории Разкази и новели. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

"Писането на Йорданка Белева поставя в своя център белезите - белезите от миналото, които ни задължават да го помним; белезите от настоящето, които ни помагат да го живеем, и белезите от бъдещето, които знаем, че ще получим. Така тя като автор ни въздейства три в едно: да помним, да издържаме, да знаем."
Митко Новков

"Харесвам прозата на Йорданка Белева заради тази невероятна, доведена до съвършенство сложност на простотата, харесвам езика, на който са написани нейните разкази и с който тя си "играе", както неуморните и винаги различни вълни си играят с неуморния и винаги еднакъв бряг."
Владимир Зарев

Йорданка Белева е родена през 1977 г. Автор е на книгите с поезия "Пеньоари и ладии", "Й" и "Пропуснатият момент", както и на сборниците с разкази "Надморска височина на любовта", "Ключове" и "Кедер". През 2021 г. излиза книгата ? за деца "Баба Дрямка". Носител е на множество награди за поезията и прозата си.

Ключови думи: Това лято ще прочета

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Разказите в тази книга се четат бавно. И да искаш да разбереш края на историята, някое изречение те спира и те кара да се замислиш. Прочиташ го отново. Да, точно така е, казваш си, и аз мисля по същия начин, но колко хубаво го е казала Йорданка Белева. Подозирам, че и авторката е писала разказите бавно. Няма как да е иначе, всяка дума е добре обмислена, всяка мисъл е изчистена от всичко излишно, за мъдрите заключения, които са с краткостта и блясъка на афоризъм, да не говорим.

А иначе темите са…, да, може да се каже дори банални. Баба и нейното „идват часовете, чедо“, дядото и неговото обръщение към бабата „кицун“, една сбъркана буквичка в телеграма, украсяващият с чемшир смъртта Миро…Все неща от делника, все от заобикалящото ни. Но увеличаващата като лупа чувствителност на Йорданка Белева ги е описала с такова преклонение, че изведнъж разбираш – тези най-дребни неща наоколо са най-големите в живота.

Авторката има специален интерес към смъртта. Говори за нея, описва я, разкрива я и ако тук ви се стори, че книгата е много мрачна, бъркате. Не, не е мрачна. Мъдростта изисква точно така да се говори за смъртта, като за част от живота.

И преминаването от един разказ към друг не е бързо. Всеки сюжет в "Таралежите излизат през нощта"  те кара да си спомниш нещо свое, някакъв спомен, който разказът е извикал. Затова най-точното кратно определение на тази книга е: човешка, много човешка.

Веселина Седларска, приятел Хеликон - Сливен