Гордост и предразсъдъци

Автор: Джейн Остин
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Хеликон
Преводач Светлана Комогорова - Комата
Брой страници 408
Година на издаване 2022
Корици меки
Език български
Тегло 500 грама
Размери 14x21
ISBN 9786192510626
Баркод 9786192510626
Категории Европейска класика, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Можем ли да кажем нещо ново за този непреходен роман? Едва ли. Затова нека прочетем какво пише Вирджиния Улф за Джейн Остин в „Собствена стая“:
„Колко невъзможно е било жените писателки да се отклоняват вляво и вдясно от общоприетото! Кой е този талант, дето би дръзнал да се изправи лице в лице с тогавашната критика? Направили са го само две от тях: Джейн Остин и Емили Бронте. И така те са боднали по още едно перо, може би най-ценното, на шапките си. Защото са писали така, както пишат жените, а не както пишат мъжете.
Джейн Остин е погледнала мъжкото писане, изсмяла се е и е създала свое, съвършено естествено, добре сложено изречение, което да отговаря на нейните нужди и повече никога не се отклонила от него. Ето една жена, било е някъде към 1800-та година, която пише без омраза, без огорчение и злоба, без страх, без негодувание, без нравоучения. По същия начин, помислих си аз, по който е писал Шекспир, и погледнах „Антоний и Клеопатра“ – по същата причина Джейн Остин присъства във всяка написана от нея дума, както присъства и Шекспир.“

Ключови думи: Любовно лято, Цветница, Приятелствата в книгите, За възраст 13-18 години, Когато пишат дамите, Велики любовни истории, Красива класика, Първа пролет, Сватбен сезон, 16 август - Ден на думите "Обичам те!", Тийн романтика, Любими женски образи, Дестинация Любов, Това лято ще прочета, Класика през лятото, Тази есен ще прочета, Колекция Цветя Хеликон, Световна класика, Класика, класика, Ден на думите "Обичам те!", Книги за дълъг уикенд, Промо -15% с код ХЕЛИКОН за книги на изд.Хеликон, Любовта е навсякъде

от Крисрина Цонева / дата: 31 май 2023

Здравейте. "Собствена стая" от Вирджиния Улф, от която е цитатът, е в превод на Иглика Василева, от изданието на "Колибри" от 2018 г. :)

от Величка Стефанова / дата: 01 фев 2023

Цитатът по Вирджиния Улф е в брилянтния превод на Жени Божилова, както и първото издание на романа у нас. Дано да е отбелязано някъде.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Джейн Остин (на английски: Jane Austen) е английска писателка. Родена в Стивънсън, Хемпшър и умира на 18 август 1817 Уинчестър.

Дъщеря е на хемпиширски свещеник и израства в голямо семейство,подобно на семейство Бенет от "Гордост и предразсъдъци". Джейн Остин е личност, потънала в дълбока неизвестност, но от спомени за нея е определяна като затворена в себе си и вечно замислена. За личността на писателката, можем да гадаем по нейните произведения. Само с най-голямата си сестра тя споделя тайните си, пишейки и? откровени писма.

Родена е в семейството на Джордж и Касандра Остин. Джейн има шестима братя и само една сестра - Касандра.Баща и произхожда от стара кентска фамилия, бил е стипендиант на колежа св. Йоан в Оксфорд, а майка и? Касндра Ли е дъщеря на дворяни от стар, но обеднял род. Джейн Остин е била предпоследно дете.Семейството и е било бедно и само е поддържало домакинстото си. Двама от братята и?, Джеймс и Хенри, вървят по стъпките на баща си, който заедно със съпругата си е имал успешна кариера като банкер, и стават банкери. Но другите и? двама братя, Франсис и Чарли, си намират военоморска служба. Касандра оказва голямо влияние върху творчеството на Джейн. Тя бива определяна като затворена, себична и много горда, затова не била всеобща любимка, но с по-голямата си сестра е споделяла всичко. И ако не бяха многобройните им писма нямаше да знаем почти нищо за Джейн Остин. За съжаление , опасявайки се от нескромността на бъдещите биографи на Джейн Остин, повечето от кореспонденцията със сестра си, Касандра изгаря, за да не се състави погрешно мнение за Джейн и това да повлияе пагубно на творчеството и?. Съдбата на Остин не предполагала бележити авантюри и увлекателни приключения, затова тя прекарва целия си живот заобиколена от любящи роднини. Живяла 42 години, тя умира от неизвестна болест и е погребана в Уинчестър. Последните и? месеци били мъчителни, но роднини твърдят, че тя не е била погълната от жалост и скръб. Даже възкликнала Боже, дай ми търпение! Молете се за мен!. Романът и? "Разум и чувства" спечелва огромна популярност и става много известен. Голяма популярност печелят също Гордост и Предразсъдъци и Ема.

Произведения

* "Разум и чувства" (Sense and Sensibility) - 1811
* "Гордост и предразсъдъци" (Pride and Prejudice)- 1813
* "Мансфийлд парк" (Mansfield Park)- 1814
* "Ема" (Emma)- 1816
* "Доводите на разума " (Persuasion)- 1818
* "Абатството Нортангър" (Northanger Abbey)- 1818
* "Лейди Сюзън" (Lady Susan)